joi , 17 ianuarie 2019
Home / ECONOMIC / 1000 DE FERMIERI DÂMBOVIŢENI AU DEPUS CERERI ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ A CAMPENIEI SAPS 2018

1000 DE FERMIERI DÂMBOVIŢENI AU DEPUS CERERI ÎN PRIMA SĂPTĂMÂNĂ A CAMPENIEI SAPS 2018

Share

    In prima saptamana a Campaniei SAPS 2018, aproximativ 1000 de fermierii damboviteni au depus   cereri unice de sprijin in agricultura.

    Cererile unice de plată se depun la Centrele Județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la Centrele Locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

    Perioada de solicitare a sprijinului prin cererea unica de plata este 01 martie -15 mai 2018 iar pentru evitarea unor eventuale blocaje in fluxul de primire cereri, APIA Centrul Judetean Dambovita propune fermierilor cativa pasi de urmat pentru completarea declaratiei de suprafata 2018:

    1.Consultati si respectați programarea afisata la primaria din comuna dumneavoastra. Nu depășiți data de 15 mai pentru ca riscați să rămâneți în totalitate fără sprijinul european și cel național!

  1. Mentionati in declaratia de suprafata toate parcelele agricole pe care le utilizați.

Fermierul are obligația să declare toate parcelele agricole pe care le utilizează indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt eligibile pentru sprijin, solicitate şi nesolicitate la plată şi pe care trebuie să respecte cerinţele de ecocondiţionalitate.

In cazul fermierilor care detin  parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar. De asemenea fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață nu au obligația de a-și declara parcelele agricole dacă suprafața totală nu depășește 1 ha. În toate cazurile, fermierul indică în cererea sa că are la dispoziție parcele agricole și, la cererea APIA, indică localizarea acestora.

  1. Pentru fiecare parcela agricola declarata indicati toate atributele solicitate.

Pentru fiecare parcelă se specifică: judeţul (indicativul judeţului), localitatea/comună/oraş, codul SIRUTA al localităţii, numărul blocului fizic în care este localizată parcela agricolă. Numărul parcelei agricole– este un număr serial atribuit de către fermier parcelelor agricole în cadrul blocurilor fizice.

  1. Aveti obligatia sa excludeți elementele neeligibile din suprafaţa parcelelor.

Dacă fermierul are cunoştinţă sau se observă pe imagine elemente neeligibile incluse în suprafaţa parcelelor digitizate şi implicit în declaraţia de suprafaţă 2018, fermierul trebuie să le excludă pentru a nu fi supus sancţiunilor.

  1. Rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori va pot ajuta la pozitionarea parcelelor in IPA Online.

La actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA-Online 2018, fermierii care anterior au fost controlaţi pe teren clasic sau prin metoda teledetecţiei vor utiliza în mod obligatoriu rezultatele controalelor.

  1. Datele cadastrale va sunt utile pentru o identificare corecta!

Fermierii trebuie să utilizeze informaţiile cadastrale urmare înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, în situaţia în care acestea sunt disponibile şi relevante.

  1. Sprijinul se acorda pentru suprafete agricole !

Suprafaţa agricolă eligibilă are următoarele categorii de folosinţă:

 – terenuri arabile înseamnă terenurile cultivate în scopul producţiei de culturi sau menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu

pajişti permanente înseamnă terenurile utilizate ca pășune sau fâneață

culturi permanente înseamnă culturile pentru care nu se practică un sistem de rotaţie, altele decât pajişti permanente, care ocupă terenurile pentru o perioadă de cinci ani sau mai mare şi care produc recolte repetate, inclusiv pepinierele şi speciile forestiere cu ciclu scurt de producţie

  1. Atenție cand solicitati sprijin pentru pajiștile permanente!

Pajiştile permanente utilizate în comun de mai mulţi fermieri  sunt suprafeţele de pajişti în interiorul cărora nu există nicio delimitare naturală sau artificială, iar animalele păşunează liber sau se coseşte pe întreaga suprafaţă a pajiştii în cauză. Această suprafaţă poate coincide sau nu cu suprafaţa blocului fizic.

Dacă la controlul la faţa locului APIA descoperă o neregularitate/neconformitate, fermierii care utilizează suprafaţa de pajişte în comun pot suporta sancţiunea.

  1. Terenul pentru care va asumati angajamente trebuie sa fie la dispozitia dumneavoastra pe toata durata angajamentului!

In cazul in care accesati plati complementare pentru dezvoltare rurala pentru care va asumati voluntar angajamente specifice, trebuie sa va asigurati ca suprafetele implicate sunt la dispozitia dumneavoastra pe toata perioada derularii respectivului angajament. Pentru aceste plati aveti nevoie de cursuri pentru dobandirea competentelor.

  1. Orice nelamurire poate fi clarificata la momentul depunerii cererii cu ajutorul functionarului APIA. Nu ezitati sa cereti consultanta!

 

CITEȘTE ȘI ...

DEPRECIEREA LEULUI ŞI SCUMPIREA CREDITELOR BANCARE, EVOLUŢII PREVIZIONATE PENTRU 2019

       Majoritatea  analiştilor  financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *