joi , 13 decembrie 2018
Home / COMUNICATE / APEL LA RAŢIUNE

APEL LA RAŢIUNE

Share

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița face un apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni vă rugăm să apelați numărul de urgență 112.

În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.

Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență).

Astfel, dacă primiți mesaje de genul: ”Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, ”Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmații!”, ” La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”, ” Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!”, e bine să știți că acestea pot îmbrăca forma infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.

Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, alin. 7 al acestui articol prevede expres că:  ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la  ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

În atenția persoanelor care participă la manifestările publice:

Manifestați pașnic! Respectați indicațiile forțelor de ordine. Misiunea lor este să vă protejeze!

Dacă în preajma dumneavoastră observați persoane cu un comportament agresiv, îndepărtați-vă de acestea și informați efectivele din dispozitivele de ordine publică.

Nu intrați în discuții contradictorii ! Respectați și părerile celorlalți !

Dacă polițiștii sau jandarmi vă cer documentele de identitate, colaborați cu aceștia. Activitățile de verificare sunt efectuate pentru siguranța dumneavoastră.

În situația în care vă aflați la volanul unui autoturism și treceți pe lângă un grup de manifestanți, fiți prudenți și reduceți viteza pentru a nu îi pune în pericol.

Nu forțați barajele impuse de polițiștii rutieri. Acestea au rolul de a proteja vieți și a preveni accidentele de circulație. Manifestați înțelegere și respectați indicațiile polițiștilor cu privire la rutele ocolitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *