marți , 22 ianuarie 2019
Home / EDITORIAL / BIŞNIŢĂ CU PROIECTE FINANŢATE DIN BANII STATULUI…

BIŞNIŢĂ CU PROIECTE FINANŢATE DIN BANII STATULUI…

Share

       Au rămas  unii cu gura căscată atunci când au aflat că reprezentanţii unei platforme de anunturi studiază aspectele legale privind comercializarea on-line a proiectelor Start-Up Nation. Pentru ca treaba să fie ca la carte şi a evita posibile neplăceri ulterioare,  oamenii  au  trimis o solicitare in acest sens către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ si Antreprenoriat:
„OLX urmăreste acest subiect înca de la primele anunţuri apărute pe platforma noastră. În acelaşi timp, investigăm aspectele legale ce ţin de comercializarea acestor tipuri de proiecte. Am făcut şi o solicitare către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat în acest sens, pentru a evita orice tip de nereguli. De asemenea, conform protocolului , termenilor şi condiţiilor OLX, acceptăm astfel de anunţuri atât timp cat obiectul afacerii nu este de tip piramidal, nu implică videochat, jocuri de noroc sau tranzacţii virtuale”, au explicitat reprezentanţii OLX. Nimic altceva decât o atitudine prudentă şi de bun simţ, ceea ce nu putem spune din păcate şi vizavi de implicarea, mai bine spus lipsa de reacţie a ministerului condus până de curând de play-boy-ul Laufer, vizavi de bişniţa la vedere cu proiecte finanţate din banii contribuabililor.

Ca circumstanţă agravantă pentru şmenarii din fantomaticul minister, povestea nu este  de ieri, de alaltăieri iar în ultimele şase luni, s-au publicat circa 200 de anunţuri pentru vânzarea de proiecte Start-Up Nation, adică de planuri de afaceri “la cheie”.  Pentru că una este întocmirea de documentaţii şi cu totul altă mâncare de peşte vânzarea acelor aplicaţii selectate în vederea finanţării. Că acest soi de afacere “înfloreşte”, rezidă din faptul că   80% dintre proiecte au fost scoase la vânzare în ultimele trei luni, iar în acest moment există peste 100 de anunţuri active . De aici îngrijorarea, poate   şi un soi de panică în rândul  administratorilor site-ului, care, în mod firesc, nu vor să se trezească părtaşi la acest soi de “ţopăială” cu banii statului. Şi spunem asta având în vedere că , prin regulamentul programului, beneficiarii granturilor au o serie de restricţii şi obligaţii, inclusiv pe aceea a menţinerii afacerii pentru o perioadă minimă de la data acordării finanţării. Problema rămâne însă cantonată la ministerul amintit, care nu numai că a tolerat acest soi de comerţ ilicit cu proiectele finanţate din bani publici dar nu vine cu un răspuns clar şi lămuriri nici măcar în ceasul al XII-lea.
Faptul că proiectele se vând cu preţuri cuprinse între 4.000 si 5.000 de euro, şi chiar mai mari de atat, ne duce cu gândul şi la o la fel de frauduloasă implicare a unor responsabili din cadrul programului, pe zona de selecţie, ceea ce n-ar fi o premieră pe plaiurile mioritice. Mai ales că cele mai multe oferte fac parte din categoria „Servicii si echipamente profesionale”,  pentru domenii  din industria usoara si cea alimentara (70% dintre anunturi), deci foarte lesne de translatat.
Ar mai fi de spus că, în urmă cu ceva mai mult de o săptămână, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, noul ministrul de resort, Radu Oprea, a fost intrebat , fireşte, şi care este opinia sa despre faptul ca unii câştigatori ai programului guvernamental Start-Up Nation îşi vând proiectele pe OLX: „Spiritul antreprenorial se vede că este viu in România, că suntem creativi si inventivi. Sigur ca Start-Up Nation este un program care doreşte sa crească acest spirit antreprenorial”, a raspuns Oprea, iniţial. O gafă uriaşă, care arată că avem cel puţin un membru al guvernului care nu face diferenţa între creativitate şi nişte tranzacţii aflate mai mult în zona cenuşie decât la limita legii.

Reamintim că, prin programul Start-Up Nation, o firmă nou infiinţată primeste o finanţare de pana la 200.000 de lei, care poate reprezenta 100% din valoarea proiectului iar domn’ ministru a completat că ”trebuie luate măsuri , dacă se dovedeşte că, într-adevăr, devine un fenomen…” Adică nu e nicio problemă, câtă vreme acest nou soi de bişniţă nu ia proporţii de masă.

CITEȘTE ȘI ...

CRĂCIUNUL PÂRNĂIAŞILOR (E)LIBERAŢI

Ce n-a reuşit (încă) şleahta de politicieni corupţi s-a rezolvat, cel puţin în parte, cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *