duminică , 16 decembrie 2018
Home / ACTUALITATE / DE MÂINE SE SCUMPESC GAZELE PENTRU CONSUMATORII CASNICI

DE MÂINE SE SCUMPESC GAZELE PENTRU CONSUMATORII CASNICI

Share

       Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat  creşterea cu peste 8% a preţurilor finale la gaze pentru consumatorii casnici. Decizia intră în vigoare  începând  de mâine, 10 ianuarie 2018, scumpirea fiind operată ca urmare a  solicitarilor furnizorilor.  ANRE recunoaşte implicit  costuri de achizitie a gazelor naturale pentru furnizori de 88,28 lei/MWh, fată de 81,48 lei/MWh cât erau până acum deşi această din urmă valoare   a costurilor de achizitie fusese stabilită  pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, insa autoritatea a majorat preturile inainte sa expire aceasta perioada.

Mai trebuie adăugat că , la  acest moment, pretul gazelor din productia internă este liberalizat, insă ANRE stabileste tarifele din factura finală la consumatorul casnic. Odată cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, pretul gazelor naturale din productia interna se stabileste in mod liber pe piaţă, pe baza cererii si ofertei si constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici.
Explicaţiile de ordin tehnic nu sunt însă suficient de convingătoare şi nu “încălzesc” cu nimic marea masă de consumatori casnici. Scumpirea a picat cum se poate mai rău, în mijlocul iernii, într-o perioadă cu inflaţie  în creştere şi depreciere accentuată a monedei naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *