joi , 24 mai 2018
Home / EDITORIAL / “DEFAVORIZAŢII” ŞI BOLILE LOR PROFESIONALE…

“DEFAVORIZAŢII” ŞI BOLILE LOR PROFESIONALE…

Share

    Prin intermediul unui post naţional de televiziune, a aflat o ţară-ntreagă de supărarea primarului Cristian Stan care, pe bună dreptate, intenţionează să cerceteze cum de s-au îmbolnăvit subit sute de asistaţi social, exact atunci când ar fi trebuit să iasă la deszăpezire, în contul zilelor de muncă pe care sunt obligaţi să le presteze, lunar, în beneficiul comunităţii. Pentru că trebuie să se facă odată şi odată lumină şi în ce priveşte eliberarea adeverinţelor medicale în astfel de situaţii, eventual să afle şi, după caz, să “ia măsuri”  şi organele în drept : DSP dacă se dovedeşte a fi la mijloc vreo molimă care loveşte “cu dedicaţie”, doar în anumite zone – să nu le spunem totuşi rău famate ci… defavorizate- ale oraşului ori  Poliţia şi Parchetul, în eventualitatea, mult mai plauzibilă, că nu e vorba decât despre nişte medici şpăgari.

      Ca să n-o mai lungim, în loc de un batalion de salahori, cât ar fi trebuit să poată mobiliza la 300 de dosare de ajutor social câte sunt în plată la Legea 416, autorităţile locale abia au strâns două duzini  de “asistaţi”, care şi-au făcut de lucru mai mult stând  rezemaţi în lopată ori în faţa camerelor video: O  namilă de femeie, cu limbajul chiar mai colorat decât hainele de pe ea, i-a suduit pe ăia de şade la căldură, nu ca proştii care munceşte. Alta, mai măruntă dar la fel de tare-n clanţă, s-a văitat că are de făcut şase zile şi primeşte numai 240 de lei,  plus că mai are şi doi copii acasă. De parcă i-ar fi picat din lună puradeii… De departe însă, replica cea mai haioasă a venit de la un zdrahon absent de la locul faptei pe motiv de boală: “Noi vrem să ieşim la muncă, da’ nu când vrea ei.” Când anume n-a mai spus şi nici reporterul nu s-a mai ostenit să-l convingă că nu poate merge la deszăpezire vara, pe căldură, ori că munca se prestează doar ca un fel de variaţie, pentru dezmorţitul oaselor, între două reprize de leneveală. Inutil să mai amintim că tot salariaţii primăriei au făcut pârtie şi prin zonele amintite anterior, să poată bolnavii să ajungă mai uşor la cârciumi ori poştaşii cu banii alocaţi cu preamultă mărinimie de statul român unor puturoşi.

      În loc de morală: Este adevărat că munca l-a făcut pe om dar nici lenea n-a omorât încă pe nimeni. La fel de adevărat este că o lege proastă şi unele interese pe care nu le discutăm acum, au încurajat nemunca, având ca  efect parazitarea cruntă a bugetelor sociale care, în nicio ţară normală nu sunt cheltuite pentru întreţinerea trântorilor. Măcar pe viitor resursa trebuie distribuită strict unde este nevoie, nu puturoşilor cărora, pe lângă bani cash,  li se asigură ajutoare alimentare, pentru căldură ori asigurare medicală, de  au parte de mai multe drepturi  decât cei care muncesc de le sar capacele şi plătesc până îi ia dracu’ la taxe şi impozite, de la un an la altul mai  împovărătoare.

CITEȘTE ȘI ...

A MAI MURIT UN SIMBOL

         Unul dintre foarte puţinii români care au avut curajul să denunţe dictatura, disidenta anticomunistă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *