miercuri , 20 martie 2019
Home / EDUCAȚIE / DEZASTRU LA SIMULĂRILE PENTRU EVALUAREA NAŢIONALĂ! ÎN MEDIUL RURAL APROAPE CĂ NU SE MAI FACE CARTE!

DEZASTRU LA SIMULĂRILE PENTRU EVALUAREA NAŢIONALĂ! ÎN MEDIUL RURAL APROAPE CĂ NU SE MAI FACE CARTE!

O sinteză a rezultatelor obţinute de elevii de clasa a VIII la simulările pentru examenul de Evaluare Naţională , pusă la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, vine să confirme că nici vara viitoare învăţământul dâmboviţean nu va ajunge măcar la media pe ţară. Dimpotrivă, notele şi mediile obţinute de participanţi nu exclud  posibilitatea de a avea chiar o promoţie mai slabă comparativ cu anii trecuţi.

La prima simulare, pentru proba la Limba şi Literatura Română, din 4521 de elevi înscrişi au participat 4262, ceea ce înseamnă o rată a absenteismului de aproape 6%. Au fost numai 8 note de “10”, 308 participanţi au primit note peste “9” dar  numai 59,01% dintre cei care au susţinut simularea au fost notaţi peste “5”, mult sub procentajul de trecere de anul trecut, care a fost de 64,5%. Discrepanţele sunt mari între rezultatele elevilor din mediul urban şi notele celor de la sate: 76,4 dintre cei de la oraş au obţinut notă de trecere, faţă de numai 49,73% din mediul rural.

La matematică, situaţia este de-a dreptul sumbră: au fost şi mai mulţi absenţi iar procentul celor cu note peste “5” abia depăşeşte 27%. La urban este de 43,46% iar în mediul rural nici măcar unul din cinci n-a trecut de acest prag(18,28%). Au fost 11 elevi care au obţinut nota maximă şi doar 67 punctaţi peste “9”. Rezultatele sunt, de asemenea,mai slabe comparativ cu 2017 ( 35,92 > 5)

          În ce priveşte mediile, dintre cei 4193 elevi care au susţinut ambele probe, numai 40,52% au obţinut peste “5”, comparativ cu 48% anul trecut. A fost o singură medie maximă în tot judeţul, la care se mai adaugă 78 de medii peste ”9”. Dintre elevii de clasa a VIII de la oraş, 58,96% au obţinut nota medie de trecere, procentajul fiind de aproape două ori mai mare comparativ cu mediul rural (30,59%). Fără să fim şi noi între cei care pun note, ne permitem să afirmăm că cifrele prezentate anterior nu fac cinste nici elevilor, nici profesorilor şi nici părinţilor. Este un semnal clar, în sensul că nivelul învăţământului este extrem de scăzut  dar ar putea fi şi un soi de stimulent, o motivaţie pentru cei dispuşi să mai ridice ştacheta până la vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *