miercuri , 21 noiembrie 2018
Home / SĂNĂTATE / EFECT DIRECT AL INTERPELĂRII DEPUTATULUI PSD CARMEN HOLBAN: A CRESCUT CONSIDERABIL NUMĂRUL PENSIONARILOR CARE BENEFICIAZĂ DE PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU 90% A PREŢULUI DE REFERINŢĂ AL MEDICAMENTELOR

EFECT DIRECT AL INTERPELĂRII DEPUTATULUI PSD CARMEN HOLBAN: A CRESCUT CONSIDERABIL NUMĂRUL PENSIONARILOR CARE BENEFICIAZĂ DE PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU 90% A PREŢULUI DE REFERINŢĂ AL MEDICAMENTELOR

Share

     Cu aproximativ o lună în urmă, deputatul PSD de Dâmboviţa Carmen Holban a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Florian Bodog, având drept temă o serie de propuneri de modificare și completare a articolului 1 alin.(1) și (2) din HG Nr.186/2009 cât și a tuturor actelor normative subsecvente.

În esenţă, deputatul, membru în Comisia pentru sănătate şi familie,  a atras atenția cu privire la probleme apărute în derularea programului de compensare a medicamentelor pentru vârstnicii cu venituri mici, realizate din pensii:

Domnule Ministru,

Vă interpelez în legătură cu o sesizare făcută de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița cu privire la derularea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pînă la 600 de lei/lună.

Acești pensionari au obligația să prezinte medicului o declarație pe proprie răspundere referitoare la faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 600 de lei/lună.

Din constatările Curții de Conturi și din verificările CAS Dâmbovița a rezultat că în foarte multe situații, declarațiile au fost neconforme, întrucât pensionarii în mare parte vârstnici , nu au înteles sintagma „numai din pensii de pînă la 600 de lei/lună”;astfel s-a ajuns în situația de a se imputa sume destul de mari pensionarilor cu venituri reduse, ca urmare scopul programului nu a fost atins, dimpotrivă s-a împovărat situația unor persoane cu venituri mici.

Un pensionar cu pensie sub 600 de lei nu poate primi medicamente compensate 90% întrucât are la CEC o sumă de bani strânsă pentru înmormântare pentru care primește o dobândă nesemnificativă sau încasează o chirie nesemnificativă, etc.

Hotărârea de Guvern 186/2009 nu și-a atins scopul și a creat o barieră legislativă.

Conform dispozițiilor legale în vigoare pentru a primi medicamente compensate 90% pensionarul în cauză este pus în fața următoarelor alternative: ori renunță la un drept de proprietate reprezentat de alte venituri legale (dobânzi, chirii, etc) ori iși plătesc în totalitate 100% sau 50% medicamentele venind cu bani de acasă.

Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm să analizați posibilitatea abrogării ordinului sus menționat și înlocuirii cu un nou act normativ care să corespundă în totalitate scopului pentru care a fost emis.

Solicit răspuns scris.”

    Spre mulţumirea unui mare număr de pensionari cu venituri mici,dpt Carmen Holban a anunţat  că acel demers nu a rămas fără urmări, dimpotrivă: “Începând cu data de 4 iulie 2017, modificările efectuate în programul social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari au devenit operaționale.

Mai mult, de program pot beneficia și pensionarii care încasează venituri din alte surse în afara pensiei și indemnizației sociale. La medicul de familie, beneficiarii programului nu vor mai depune declarație pe propria răspundere referitoare la veniturile obținute, ci vor prezenta doar talonul de pensie și actul de identitate. Prin noul program se soluționează și problema pensionarilor care mai obțin câțiva lei în afara pensiei, spre exemplu din dobânzile pe economiile de-o viață, și se debirocratizează activitatea medicilor de familie, care nu vor mai trebuie să solicite declarații pensionarilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *