luni , 17 decembrie 2018
Home / EDITORIAL / FORMULAR “CU CÂNTEC” ŞI LA MAI

FORMULAR “CU CÂNTEC” ŞI LA MAI

Share

Supusă unor presiuni uriaşe nu numai la nivel mediatic, conducerea MAI tot încearcă ceva lovituri de imagine. Dincolo de schimbările la vârful IGPR (destul de controversate şi acelea), în acelaşi context,  în doi timpi şi trei mişcări Ministerul Afacerilor Interne a finalizat  o nouă metodologie privind cunoaşterea personalului. Elementul de noutate constă în introducerea unui formular de semnalare, pe care superiorul  îl va  completa şi pune la dispoziţia psihologului, dacă observă la un angajat  comportamente deviante ori stări anormale.    .

Noua metodologie poate fi asimilată suitei de activităţi febrile, prin care se încearcă spălarea imaginii Poliţiei dar şi a celorlalte instituţii aflate sub aceeaşi umbrelă şi în cădere liberă după scandalurile uriaşe iscate în urma identificării pedofilului de la Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti, a poliţiştilor care au asigurat protecţia proxeneţilor de la Clubul Sahnghai (şi recompensaţi cu minore pentru serviciul prestat) ori a jandarmului bătăuş. Şefii MAI nu mai pot ignora uriaşul impact negativ  pe care il are orice derapaj comportamental al angajatilor politişti sau militari, prin urmare una din priorităţi vizează tocmai  “cunoaşterea personalului, astfel încât psihologul să ştie care sunt aspectele ce trebuie focusate în interviul pe care îl are cu angajatii. S-a introdus astfel, ca noutate, un formular de semnalare care va fi completat de superiorul direct al angajatului şi pus la dispoziţia psihologului, atunci când se identifică anumite comportamente, conduite, stari atipice (care sunt bine definite in acest formular)”, se arată intr-un  comunicat al MAI.

De la acest punct “superiorii” scapă practic de orice responsabilitate şi va fi treaba psihologului, care poate spune că nu există probleme sau poate face anumite recomandări cu caracter preventiv: fie că subiectul va trebui monitorizat sau limitat la portul de armă pentru o perioadă, fie că trebuie să meargă la o testare psihologică sau la un control psihiatric amănunţit.

La prima vedere nu pare nimic în neregulă cu acest “nou formular”, dar nici nu trebuie privit cu cine ştie ce satisfacţie, ca a enşpea minune a lumii. Una la mână, în cazul pedofilului, la fel ca în atâtea altele , şefii nu numai că ştiau ce zace în acel animal dar l-au şi protejat de lege şi în raporturile cu  colegii care-l porecliseră “violatorul”. La fel şi în cazul ofiţerilor care au oferit protecţie contra sex cu minore. Jigodiile au fost ajutate şi făcute scăpate de puşcărie chiar de şefi. Deci rămâne factorul subiectiv, spiritul de gaşcă şi vechile năravuri, ştiut fiind că “o mână spală pe alta şi  amândouă obrazul” ori “corb la corb nu scoate ochii”. Ca să nu mai spunem că acelaşi formular poate fi transformat  la nevoie într-un instrument foarte eficient şi convenabil pentru a scăpa de subordonaţi mai incomozi, fără să ne gândim aici neapărat la unul ca Godină.

Încheiem cu precizarea că şi psihologii sunt la ordinele cuiva şi exprimăm la rândul nostru o curiozitate: De ce nu şi un formular  pentru semnalarea derapajelor superiorilor ? Ori nu sunt tot oameni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *