vineri , 25 mai 2018
Home / CULTURĂ / GARĂ PE DRUMUL MARII UNIRI

GARĂ PE DRUMUL MARII UNIRI

Share

Vineri 1 septembrie, de la  ora 13.00, în spațiul generos aflat la parterul Muzeului de Istorie va avea loc vernisajul expoziției  GARĂ PE DRUMUL MARII UNIRI, eveniment  organizat de Asociația DAR DEVELOPMENT în cadrul parteneriatului cu Departamentul CENTENAR al  Guvernului României. Proiectul pune în lumină importantul rol al căilor ferate în dezvoltarea României Moderne și desfășurarea Primului Război Mondial, printr-o expoziție fotodocumentară itinerantă care poposește și la Târgoviște, capitala medievală a Țării Românești, până pe 9 septembrie 2017.

Parteneri sunt instituții de prestigiu care gestionează patrimoniul cultural al României: Arhivele Naționale ale României, Primăria Municipiului Iași, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu” și comunitatea “Călător prin gările de odinioară”, iar la Târgoviște expoziția se află sub egida Consiliului Județean Dâmbovița.

Expoziția de la Târgoviște prezintă,  în premieră, imagini care ilustrează tradiția militară a orașului și imagini de o mare însemnătate pentru istoria feroviară legate de construcția căii ferate ce leagă Târgoviște de București. Acest tronson,inaugurat în 1894, realizat de către Regimentul I Geniu al Armatei Române, într-o vreme în care dezvoltarea rețelei feroviare era realizată prin concesionari străini. În privința Dâmboviței și a contribuției sale, amintim numai faptul că, în timpul Primului Război Mondial, Regimentul III Dâmbovița nr. 22 a primit Ordinul „Mihai Viteazul” pentru vitejia sa din campania din Transilvania din 1916, dar și pentru bărbăția soldaților săi în timpul marilor bătălii de la Mărăști, Oituz si Mărășești din vara anului1917.

CITEȘTE ȘI ...

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ – UN REPER IMPORTANT AL VIEŢII CULTURALE MORENARE

        Cea de a XX-a ediţie a Zilelor Bibliotecii Municipale Moreni a debutat ieri dimineaţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *