vineri , 25 mai 2018
Home / ECONOMIC / GUVERNUL A MODIDIFICAT LEGISLATIA IN FAVOAREA CRESCATORILOR DE ALBINE

GUVERNUL A MODIDIFICAT LEGISLATIA IN FAVOAREA CRESCATORILOR DE ALBINE

Share

      Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că Guvernul aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 443,  Programul National Apicol pentru perioada 2017-2019 precum si valoarea sprijinului financiar acordat in cadrul acestuia.

   Astfel, cererile de plată pentru accesarea Programului National Apicol (PNA) în anul 2017 se depun până la data de 15 august la centrele judetene ale APIA .

      In conformitate cu prevederile actului normativ amintit, beneficiarii programului sunt apicultorii –persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale- care pot solicita sprijin pentru combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; pentru raţionalizarea transhumanţei si pentru măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol si cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de  asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

    Obiectivul Programului il constituie imbunatatire productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral si prin acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentrua chiziţionarea de  maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

    Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel: pentru anul 2017: 32.542 mii lei; pentru anul 2018: 32.542 mii lei; pentru anul 2019: 32.542 mii lei.

     Din datele centralizate la nivelul anilor trecuti, in judetul nostru sunt aproximativ 150 de apicultori care pot solicita informatii si consiliere in vederea accesarii sprijinului financiar in cadrul PNA 2017-2019 la APIA Centrul Judetean Dambovita.

CITEȘTE ȘI ...

ÎNCĂ DOI MINIŞTRI VIN SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN DÂMBOVIŢA

Pentru săptămâna viitoare, preşedintele PSD Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu, a anunţat vizitele în judeţ ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *