marți , 17 iulie 2018
Home / EDITORIAL / ISTORIE, PROSTIE ŞI TERMOPANE

ISTORIE, PROSTIE ŞI TERMOPANE

Share

     Cu câţiva ani buni în urmă, proiectul de “reabilitare” a Curţii Domneşti(în urechile deştepţilor zilelor noastre nu sună bine termeni consacraţi, precum “restaurare”) a stârnit zarvă mare în cetatea-spunem noi- aproape ruinată din punct de vedere economic. Într-un oraş în care industria trage să moară- ceva semne vitale vin doar dinspre turcii care deţin şi Arctic Găeşti, în care au proliferat doar cârciumile şi farmaciile, “reabilitarea” celui mai de seamă ansamblu monumental a însemnat inclusiv montarea de fenestraţie cu geam termopan, pe vestigii datând de secole. Au fost luaţi la rost primarul de atunci şi toţi cei care au roit în jurul proiectului, cu gândul la o halcă din fondurile alocate. Toţi s-au spălat însă rapid pe mâini, pe motiv că proiectantul-probabil vreun tembel exaltat de cine ştie ce a văzut prin alte părţi-a prevăzut termopane iar experţii din Ministerul Culturii au dat aviz favorabil.

         Acelaşi tip de fenestraţie a fost montat, ceva mai de curând, la biserica din Băleni Români, ctitorie falnică a Cantacuzinilor, pe locul primei biserici ridicate de Marele Ban Udrea Băleanu, cu pictura realizată de Gheorghe Tătărescu şi catapeteasma adusă tocmai din Italia. Mai mult ca sigur  şi acest monument istoric inclus în patrimoniul UNESCO a fost mutilat în baza unui proiect.

     Capac la toate a pus însă montarea uşilor cu termopan la Biserica Domnească de la Curtea de Argeş. Abia acum pare să se fi trezit şi cineva din Ministerul Culturii şi urmează o cercetare pentru a se stabili vinovaţii de generarea unei asemenea enormităţi. Ar spune unii “mai bine mai târziu decât niciodată” dar nu e chiar aşa. Cine ştie câte sute dacă nu mii de monumente se degradează din pricina culturnicilor care se dau experţi şi care oricum nu vor fi puşi la cazne pentru prostiile pe care le-au girat , de cele mai multe ori contra cost. Care aprobă fonduri cu nemiluita pentru proiecte cu termopane dar nu găsesc pentru conservarea măcar a unor monumente pe care alţii le-ar plăti cu greutatea lor în aur…

CITEȘTE ȘI ...

LA CIREŞE, VERSIUNEA 2018…

​​         Cam acum  35-40 de ani, bunicii mei aveau la poartă un cais cum nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *