joi , 17 ianuarie 2019
Home / TIMP LIBER / MONTANIARZII ASOCIAȚIEI CHINDIA JURASIC PARK, START ÎN FORȚĂ ÎN NOUL SEZON EXPEDIȚIONAR

MONTANIARZII ASOCIAȚIEI CHINDIA JURASIC PARK, START ÎN FORȚĂ ÎN NOUL SEZON EXPEDIȚIONAR

Share

La începutul primăverii lui 2017, Clubul Montan Român din Piatra Neamț, club coordonat de celebrul alpinist Constantin (Ticu) Lăcătușu, având sprijinul societății Heidelberg Cement a amenajat în zona Rezervației Cheile Șugăului – Munticelu mai multe trasee de escaladă tip „via ferrata” (asigurare cu cabluri și mici trepte metalice), trasee de diverse lungimi și grade de dificultate.

 Antrenându-se pentru viitoarele acțiuni externe ale anului 2018 (expediție spre Grossglockner–Austria sau spre vârfuri ale Alpilor scandinavici), montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park au atacat cel mai lung traseu din zonă, un traseu  de 700 de metri (450 de metri urcare / 250 metri coborâre) și o diferență de nivel de 285 de metri. Traseul principal are numele de „Astragalus” și este dat de denumirea unei plante (Astragalus pseudopurpureus) – „cosajul bicăjean” sau „cosaciul lui Gușuleac”, plantă descoperită în 1933 de botanistul C. Gușuleac, plantă unică în Europa și în lume.

Echipa de bază, formată din Ileana Bocanciu, Nicu Posta și Ionel Glodeanu, a fost completată de mai tinerii Adrian Oprea (cu o performanță de 3600 m în Alpii austrieci) și Liliana Ștefan, aflată la prima tură de acest gen. Experiența anterioară (trasee similare, chiar mai grele, parcurse pe Zugspitze – Germania, Triglav – Slovenia, Dolomiți – Italia), dar și echipamentul special au condus la reușita acestei expediții inedite. Ca localizare, traseul este în apropierea Cheilor Bicazului, una din frumusețile naturale ale României.

CITEȘTE ȘI ...

Moș Crăciun vă așteaptă în Orășelul Copiilor

      Vineri, 14 decembrie 2018, de la ora 17:15, Moș Crăciun va porni Parada de Sărbători pe traseul Teatrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *