joi , 19 aprilie 2018
Home / ECONOMIC / PAGUBE URIAŞE PENTRU POMICULTORII DE PE VALEA DÂMBOVIŢEI

PAGUBE URIAŞE PENTRU POMICULTORII DE PE VALEA DÂMBOVIŢEI

Share

Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza inghetului târziu vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, insa acestea trebuie evaluate de comisiile locale.

În acest context, reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) au transmis  un comunicat in care atrageau atentia ca fenomenele climatice din ultima perioada au dus la pierderi in pomicultura si viticultura, de pana la 100% la nuc in zona colinara, iar in perioada urmatoare trebuie determinate pagubele inregistrate, precum si constatarea si transmiterea daunelor catre comisiile locale.

Conform ASAS , inclusiv în zona pomicolă de pe Valea Dâmboviţei şi la SCDP Voinesti, s-au inregistrat pierderi de pana la 95%, la livezi de prun, măr şi cireş. De asemenea, reprezentantii institutiei precizeaza ca este necesara determinarea cu rigoare a pagubelor inregistrate (prin sectionarea organelor de rod), constatarea si transmiterea daunelor catre comisiile locale, dar si plata cat mai rapida a primelor de asigurare la producatorii asigurati. In eventualitatea sustinerii de catre MADR a pierderilor, contravaloarea lucrarilor tehnologice deja efectuate in livezi pana la inregistrarea pagubelor este de circa 2.500 lei/ha.

Date de ultimă oră arată că, în bazinul pomicol Voineşti, sunt 5300 de hectare de livezi calamitate în proporţie de 70-80% . Cele mai însemnate pierderi sunt la Voineşti- 1300 hectare calamitate, la Văleni şi Pietrari câte 800 hectare, 750 hectare la Malu cu Flori. Îngheţul de la mijlocul lunii trecute a afectat şi culturi de cartof timpuriu, în zona Lunguleţu- Poiana, dar pe suprafeţe mult mai restrânse.

CITEȘTE ȘI ...

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR APIA PENTRU PRIMIREA ŞI AUTORIZAREA CERERILOR UNICE DE PLATĂ

   În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale 15/2018 a fost stabilit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *