luni , 25 iunie 2018
Home / ECONOMIC / PAGUBE URIAŞE PENTRU POMICULTORII DE PE VALEA DÂMBOVIŢEI

PAGUBE URIAŞE PENTRU POMICULTORII DE PE VALEA DÂMBOVIŢEI

Share

Fermierii care au inregistrat pierderi din cauza inghetului târziu vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, insa acestea trebuie evaluate de comisiile locale.

În acest context, reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) au transmis  un comunicat in care atrageau atentia ca fenomenele climatice din ultima perioada au dus la pierderi in pomicultura si viticultura, de pana la 100% la nuc in zona colinara, iar in perioada urmatoare trebuie determinate pagubele inregistrate, precum si constatarea si transmiterea daunelor catre comisiile locale.

Conform ASAS , inclusiv în zona pomicolă de pe Valea Dâmboviţei şi la SCDP Voinesti, s-au inregistrat pierderi de pana la 95%, la livezi de prun, măr şi cireş. De asemenea, reprezentantii institutiei precizeaza ca este necesara determinarea cu rigoare a pagubelor inregistrate (prin sectionarea organelor de rod), constatarea si transmiterea daunelor catre comisiile locale, dar si plata cat mai rapida a primelor de asigurare la producatorii asigurati. In eventualitatea sustinerii de catre MADR a pierderilor, contravaloarea lucrarilor tehnologice deja efectuate in livezi pana la inregistrarea pagubelor este de circa 2.500 lei/ha.

Date de ultimă oră arată că, în bazinul pomicol Voineşti, sunt 5300 de hectare de livezi calamitate în proporţie de 70-80% . Cele mai însemnate pierderi sunt la Voineşti- 1300 hectare calamitate, la Văleni şi Pietrari câte 800 hectare, 750 hectare la Malu cu Flori. Îngheţul de la mijlocul lunii trecute a afectat şi culturi de cartof timpuriu, în zona Lunguleţu- Poiana, dar pe suprafeţe mult mai restrânse.

CITEȘTE ȘI ...

ÎNCĂ DOI MINIŞTRI VIN SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN DÂMBOVIŢA

Pentru săptămâna viitoare, preşedintele PSD Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu, a anunţat vizitele în judeţ ale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *