luni , 17 decembrie 2018
Home / EDITORIAL / Pamflet – Fiecare (popor) cu tâmpiţii săi

Pamflet – Fiecare (popor) cu tâmpiţii săi

Share

       Nu mai e de mult un secret, dimpotrivă, a intrat în obişnuinţă, ca fiecare guvern post decembrist să aibă în componenţă, pe lângă o oaie neagră şi cel puţin un tălâmb, cu precizarea că e la fel de valabilă şi viceversa. Se face mult caz pe această temă, de regulă la învestire, când mulţi colegi ziarişti se revolă, în scris sau pe cale orală- depinde unde prestează- şi cel  puţin la fel de mulţi îşi freacă mâinile de bucurie, la gândul că nu vor duce lipsă de subiecte.  Oarecum bucuroşi să moară şi capra vecinului, notăm că  această “regulă nescrisă”  nu este valabilă doar în România ci şi în alte ţări din fostul bloc comunist, cu precizarea că masa de prostie încorporată în structurile de conducere creşte direct proporţional  cu naţionalismul deşănţat şi corupţia.  Mai direct spus, au şi ceilalţi din Europa , cu precădere din est, tălâmbii lor  pe post de şefi de ministere, agenţii ori în administraţia locală, şi nu mai departe de Ungaria vecină s-a cuibărit un mega-  tembel. Un specimen cu atât mai toxic şi periculos cu cât e lovit rău şi de beţia ultranaţionalistă.  Ne referim la ministrul ungar al agriculturii, un anume Sandor Fazekas, autor al  unui discurs absolut halucinant  la forumul  fermierilor din pustă.  A  sustinut  acest politician cu alură intelectuală de babuin că, “din cauza migranţilor şi a lui George Soros (oare în câte contexte am mai auzit numele ăsta ?), ungurii vor fi nevoiţi să mănânce scorpioni la gratar cu chili şi că savanţii lucrează la orori gastronomice precum carne clonată din celulele creierului lui Einstein.”- după cum au relatat publicaţii ungare de top în materie de gastronomie…
După ce s-a laudat cu eforturile guvernelor Fidesz, din ultimii opt ani,în domeniul agriculturii, Fazekas a subliniat audienţei cat de important este să cumpere alimente ungureşti si a argumentat împotriva alimentelor din surse modificate genetic. Acelaşi delir când a vorbit despre viitor si despre provocarile productiei si consumului de alimente la nivel local si global: ditamai ministrul a spus audientei că, mulţumita tehnologiei genetice, savantii vor putea sa creeze carne din clonarea celulelor si că a auzit despre o echipa de cercetatori care vrea sa produca mancare cu tehnologie de printare 3D.
Asistenţei şi aşa uluite i-a fost servită apoi marea dezvăluire  : “planul lui Soros pune în pericol bucătaria ungurească. Soros vrea ca ungurii sa mănânce insecte. (…) Dacă un migrant devine vecinul nostru, lucru posibil pentru că ONU lucrează la asta, a mai afirmat Fazekas, atunci obiceiurile noastre culinare nu vor mai fi in siguranţă. Cei care vin din locuri unde se mănâncă insecte vor cere curând ca insectele pentru consum sa fie disponibile şi aici, iar marile corporaţii le vor satisface cererile.”
De remarcat aici că discursul, desprins parcă din dogmele naziste, aiuritor şi fantasmagoric în acelaşi timp, a fost rostit nu în faţa unor oligofreni ci a  elitei unui domeniu economic important, care a reuşit în afaceri prin muncă şi realism. O fi propagandă electorală dar să desconsideri oamenii, să îi iei de proşti în halul ăsta e impardonabil, am putea spune chiar o insultă la adresa inteligenţei ungurilor, ca popor…

         Comparând cu ce e mai rău în materie de discurs politic şi manipulare, concluzia clară este că, pe la noi, politicienii sunt mici copii.  Că tot suntem la capitolul “agricultură”, se poate spune că mulţi l-au ironizat, iată, pe nedrept, pe actualul titular, în chestiunea cu oaia şi  frunza, ignorând complet bazaconiile omologului ungur, ori pe care şi le-au trecut în cont predecesorii săi în funcţie. Cu trimitere directă la  aprecierea stării culturilor agricole din elicopter, cum făcea ţărănistul Ioan Avram Mureşan , la borfăşiile  veşnic năduşitului Traian Remeş, acelaşi slinos filmat luând şpagă coşuri cu cârnaţi şi damigene cu ţuică ori scandalul deconturilor uriaşe, din vremea lui Flutur, pe seama “fantomaticei” gripe aviare. La fel şi în cazul altor miniştri ori primari puşi la zid în ultimii ani, pe motiv că sunt, mai mult sau mai puţin certaţi cu Limba Română ori au probat carenţe de comunicare. Sunt neprihăniţi pe  lângă ai altora, care au luat-o cu bună ştiinţă şi mult  mai rău pe arătură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *