duminică , 16 decembrie 2018
Home / EDITORIAL / POLIŢIA ROMÂNĂ, TRATATĂ PRECUM GHIŢĂ PRISTANDA

POLIŢIA ROMÂNĂ, TRATATĂ PRECUM GHIŢĂ PRISTANDA

Share

Fără îndoială, amploarea şi ramificaţiile scandalului generat de cazul poliţistului pedofil au fost imposibil de anticipat. Vorbim despre o dimensiune uriaşă şi cel puţin două paliere pe care se duce astăzi o luptă surdă, pe cât posibil departe de ochii lumii. Pe de o parte avem poliţiştii oneşti, incluzând aici marea majoritate a ofiţerilor şi subofiţerilor,aflaţi pe poziţii diametral opuse politrucilor şi nemernicilor care, sub protecţia funcţiei şi a uniformei, comit tot soiul de abuzuri şi chiar infracţiuni, de multe ori în cârdăşie cu borfaşii  de care ar trebui să ne apere. La celălalt nivel şi cu efecte cu mult mai destructive, avem bătălia fără menajamente dintre liderii politici, pentru influenţă, dacă nu chiar controlul total asupra Poliţiei Române. Totuşi – şi sunt destui de această părere, poate că este mai bine că s-a spart buboiul, să  poată fi înlăturată cât se mai poate cangrena… Şi cum “peştele de la cap se-mpute”, este clar de unde trebuie începută curăţenia în Ministerul de Interne. Culmea, din inabilitate ori neştiinţă, însăşi doamna  Carmen Dan a dat o mână zdravănă de ajutor în acest sens. În genul “unde dai şi unde crapă”, a avut o tentativă extrem de stângace de  a folosi ocazia ivită  odată cu prinderea  politistului acuzat de pedofilie, pentru a se răfui cu cei pe care nu-i are la suflet. Adică pentru a cere demiterea şefului IGPR şi demisia şefului Serviciului Omoruri din Politia Bucuresti, Radu Gavriş :  buni profesionişti dar incomozi, nu din specia gata oricând să se pună în patru labe.   Pentru a lămuri lucrurile , implicit cititorii, se impugn câteva explicaţii: Carmen Dan n-a cerut explicit sancţiuni pentru superiorii direcţi ai agentului pedofil,  de la Brigada Rutieră, cum ar fi fost logic şi normal, cel puţin pentru culpa de a nu- l fi “recunoscut” timp de mai bine de trei zile . A mirosit în schimb  posibilitatea de a se răfui cu chestorul care, la sfârşitul lunii decembrie, criticase dur modificările pe care parlamentarii majorităţii, adică şefii politici şi colegii domniei sale, vor să le opereze la Codurile Penale. N-a contat o secundă că  Gavriş este unul dintre cei mai apreciati politisti români, structura pe care o conduce avand zero cazuri de crima cu autor necunoscut.
Într-un interviu pentru Digi 24, Radu Gavriş afirma că, în situaţia în care aceste modificari intră in vigoare, „vor fi autori de omor, viol, pedofilie, care fie nu vor putea fi prinşi, fie, dacă sunt identificati, nu vor putea fi probati, cu toata bunavointa si munca pe care o sa le depunem”, iar doamna Dan  a găsit cu cale că trebuie să plătească cu funcţia pentru curajul de a spune adevărul.  Cum nici chestorul Bogdan Despescu n-a bătut din călcâie la toana politică , doamnei ministru i-a căşunat şi pe şeful Poliţiei Române. Lovitura a fost parată însă, aproape frontal, de premierul Mihai Tudose, care  a anunţat la debutul sedintei de Guvern că Bogdan Despescu are termen o săptămană pentru a-i prezenta un raport despre măsurile luate in scandalul poliţistului pedofil.
Ca să nu mai lungim vorba, avem imaginea nedistorsionată a modului în care liderii politici tratează Poliţia dar şi celelalte instituţii de forţă (mai puţin ştim noi care), după acelaşi calapod cu Tipătescu ori Trahanache, “eroii” politici ai lui Caragiale, care nu vedeau în Ghiţă Pristanda decât o slugă bună la toate. Şi ca să fie clar, toţi liderii politici care au fost la putere după ‘90 au încercat, din păcate unii au şi reuşit, să  folosească Poliţia, Jandarmeria şi chiar Armata în interes propriu sau de grup. O practică profund dăunătoare, care a generat în timp politizarea şi într-o bună măsură deprofesionalizarea acestora,  cu efecte devastatoare asupra menţinerii  ordinii şi siguranţei publice.

       Revenind la scandalul din MAI, este departe de a se fi încheiat. Am asistat  doar la primele episoade şi se anunţă  un război de uzură, având în prim plan deocamdată Poliţia, nefiind însă exclus să cuprindă şi alte compartimente…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *