marți , 22 ianuarie 2019
Home / SĂNĂTATE / PRIMUL CAZ DE TUBERCULOZĂ CONFIRMAT LA UNUL DIN PREŞCOLARII DE LA BUCŞANI

PRIMUL CAZ DE TUBERCULOZĂ CONFIRMAT LA UNUL DIN PREŞCOLARII DE LA BUCŞANI

Share

            Referitor la evenimentul epidemiologic petrecut la Grădiniţa Bucşani,  DSP Dâmboviţa a transmis că Institutul Marius Nasta , din Bucureşti, confirmă primul caz de tuberculoză la un copil din cei trei internati in vederea investigatiilor suplimentare, şi a infirmat diagnosticul pentru un alt copil. Pentru cel  de al treilea internat se continuă investigaţiile, in prezenta aflându-se sub tratament cu suspiciune de boala. Încă un copil pozitiv la testul IDR primeste chimiprofilaxie la domiciliu.

La momentul actual, cadrele didactice, contacţi direcţi ai educatoarei bolnave,care s-au prezentat pentru consult pneumologic si radiografie pulmonara nu prezinta leziuni pleuro-pulmonare active evolutive.

Din cei 25 de copii înscrisî in grupa mica la care active respectivul cadru didactic,pana la data de 16 ianuarie 2018, au fost testate IDR  19 copii, contacti directi. Pe lângă acesti copii contacti directi, la CMI dr Benu au mai fost testate alti  26 de copii, iar la Dispensarul TBC un numar de 8 copii.

DSP mai menţionează că educatoarea bolnavă s-a internat  la Sanatoriul TBC Moroieni abia pe 10 ianuarie, după ce, pe  22 decembrie 2017, data la care  a fost diagnosticata, a refuzat internarea primind tratament tuberculostatic la domiciliu. Se mai precizează  ca pacienta a mai fost bolnava de TBC in anul 2010 si, dupa efectuarea corecta si completa a schemei de tratament s-a vindecat, primind acceptul de a-si relua activitatea in anul 2011. Imbolnavirea actuala poate fi o reactivare endogena a infectiei bacilare din 2010.

     Conform normelor de aplicare a Programului national de prevenire si control a tuberculozei, toti copiii contacti directi, IDR negateiv vor primi chimioprofilaxie pentru 3 luni, dupa care vor fi retestati IDR si pe toata aceasta perioada vor ramane in supragherea medicala atat a cabinetului de medicina de familie cat si a Dispensarului TBC Targoviste.

            Ancheta epidemiologica este in derulare, cu supervizare si coordonare continua efectuata de catre DSP Dambovita, prin Compartimentul Supraveghere si Control Boli Transmisibile,  pentru urmarirea investigatiilor paraclinice la toti contactii directi si indirecti de colectivitate, copii si adulti – cadre didactice, precum si cei de familie.

CITEȘTE ȘI ...

PATRU CAZURI DE GRIPĂ SEZONIERĂ CONFIRMATE ÎN DÂMBOVIŢA

“În  intervalul  1-13 ianuarie 2019, în urma centralizării datelor colectate de la furnizorii de servicii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *