joi , 13 decembrie 2018
Home / SĂNĂTATE / PRIN EFECTUEREA EXAMENULUI TRICHINELOSCOPIC POT FI EVITATE INFECŢII SEVERE

PRIN EFECTUEREA EXAMENULUI TRICHINELOSCOPIC POT FI EVITATE INFECŢII SEVERE

Share

Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu trichineloză, DSP  recomandă populației achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar şi achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar.

 Se impune de asemenea trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrelea utorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agro alimentare și la medicii veterinari din comune).

Populația este atenţionată  că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii, nu distrug larvele de trichinella spiralis.

Trichineloza (trichinoza) este o boală produsă de parazitul trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman princonsumul cărnii de porc, mistreț sau urs infestate și insufficient tratate termic.

Boala se transmite ocazional de la animale la om.Rezervorul natural de infecţie este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea) precumși de rozătoare (șobolanul).

Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insufficient fiartă sau friptă, sau estemâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

-consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;

-unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică “în sânge”sau consumul de preparate crude saui nsuficient prelucratet ermic(pastramă,cârnat uscat sau afumat, șuncă);

-achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;

-tăierea clandestină a animalelor;

Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă existăși forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Următoarele semen clinice sunt suggestive pentru diagnosticul de trichineloză: febră, edeme palpebrale (tumefierea pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită, dureri muscular și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.Prezentarea la medic este obligatory odată cu apariția primelor semne de boală.

Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar existăși forme severe cu o evoluție de 2-3 luni.Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *