duminică , 30 aprilie 2017
Home / CULTURĂ / TOATĂ SUFLAREA DIN CARTIERUL MATEI VOIEVOD A SĂRBĂTORIT TUDORIŢA

TOATĂ SUFLAREA DIN CARTIERUL MATEI VOIEVOD A SĂRBĂTORIT TUDORIŢA

Fideli unei tradiţii cu totul aparte, unică în ţară, membrii comunităţii bulgare din cartierul Matei Voievod au sărbătorit, în această dimineaţă, Tudoriţa sau “Paştele cailor”-cum i se mai spune.Este o serbare a începutului de primăvară, care pune în evidenţă legătura cu totul specială, care s-a consolidat în timp,între omul gospodar şi calul său, care l-a ajutat şi care incă îl mai ajută mult la muncile câmpului.
Potrivit obiceiului, dis de dimineaţă, femeile au frământat şi copt călăceii numiţi “conceta”- mânzuleţ. I-au aşezat apoi în coşuri frumos gătite, şi au mers la biserică. Odată sfinţită,conceta a fost împărţită de gospodari cu caii lor, cu credinţa că vor fi feriţi de necazuri şi că le va merge bine tot anul.
După slujba religioasă şi binecuvântarea cailor şi stăpânilor, au avut loc mai multe întreceri, fiecare dorind să-şi arate priceperea dar mai ales frumuseţea şi calităţile cailor. De la sărbătoare nu a lipsit primarul interimar Cristian Stan şi nici senatorul Adrian Ţuţuianu, ambii apropiaţi de membrii comunităţii bulgare, cărora le apreciază munca, promovând  proiecte menite să ridice nivelul de confort din cartier.

CITEȘTE ȘI ...

TÂRGOVIŞTENII SUNT AŞTEPTAŢI SĂ PĂŞEASCĂ PE CALEA LUMINII

       În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, la Târgovişte  va avea loc, în al XVIII- …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *