luni , 17 decembrie 2018
Home / CULTURĂ / TUDORIŢA SAU PAŞTELE CAILOR- OBICEI UNIC ÎN ROMÂNIA

TUDORIŢA SAU PAŞTELE CAILOR- OBICEI UNIC ÎN ROMÂNIA

Share

 Comunitatea bulgară din Târgovişte sărbătoreşte, sâmbătă, Paştele Cailor sau Tudoriţa, un obicei care, pe lângă încărcătura  religioasă, simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.
Într-o conferinţă de presă la care au mai participat primarul Cristian Stan şi vicepreşedintele Vasile Ghergu, Marian Costache, preşedintele Asociaţiei “Zaetno” a bulgarilor din Târgovişte, a arătat că Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an ,în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.
Potrivit obiceiului , gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc coşuri cu konceta, figurine coapte dintr-un aluat special,  şi merg  dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart konceta. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, jumătate mănâncă el, jumătate o dă calului, tovarăş de nădejde la greu.
Slujba va avea loc la Biserica Nifon, din cartierul Matei Voievod, iar după ce vor fi sfinţiţi caii şi gospodarii, vor avea loc o paradă , întreceri hipice şi un spectacol folcloric. Şi în acest an, pe lângă reprezentanţii autorităţilor publice locale şi judeţene, sunt aşteptaţi oaspeţi importanţi din ţară şi de peste hotare, printre invitaţi numărându-se ambasadorul Bulgariei la Bucureşti şi delegaţi ai oraşului Târgovişte, din ţara de la sud de Dunăre.
Primarul Cristian Stan a felicitat organizatorii evenimentului pentru  modul în care păstrează tradiţiile şi a reafirmat sprijinul pentru modernizarea cartierului Matei Voievod şi comunitatea bulgară în general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *