sâmbătă , 17 noiembrie 2018
Home / ACTUALITATE / VINE SEZONUL RECE, ACEEAŞI DILEMĂ: CÂND SE MONTEAZĂ CAUCIUCURILE DE IARNĂ?

VINE SEZONUL RECE, ACEEAŞI DILEMĂ: CÂND SE MONTEAZĂ CAUCIUCURILE DE IARNĂ?

Share

      Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar pot apare situaţii în care montarea acestora pe autovehicule se impune chiar şi mai devreme ,  în octombrie sau în orice altă lună a anului,  în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

    În linii mari, prevederea   legală,  intrată în vigoare la 1 noiembrie 2009 (de unde şi confuzia legată de dată),  spune că  maşina trebuie echipată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că pot fi aplicate amenzi şoferilor care circulă cu anvelope de vară pe un drum curat în cea mai mare parte dar cu o porţiune  acoperită cu zăpadă sau polei . În concluzie,  utilizarea  anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

    Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu sume  cuprinse între 810 şi 1.800 de lei. Ca pedeapsă complementară , poate fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Pe lângă aderenţa sporită pe zăpadă , pneurile de iarnă au o compoziţie diferită , care le permite să se comporte mult mai bine inclusiv pe perioadele fără precipitaţii dar geroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *