sâmbătă , 23 februarie 2019
Home / EDUCAȚIE / VOLUMUL „PETRU CERCEL” VA FI PREZENTAT SÂMBĂTĂ LA CURTEA DOMNEASCĂ

VOLUMUL „PETRU CERCEL” VA FI PREZENTAT SÂMBĂTĂ LA CURTEA DOMNEASCĂ

           Sâmbătă, de la ora  15.00, la Curtea Domnească , va avea loc  lansarea cărții Petru Cercel, scrisă de istoricul Cristian Mosneanu. Volumul „Petru Cercel” face parte din „Colecția Centenarul Marii Uniri” – un proiect editorial special al editurii Librex în Anul Centenar.

         Proiectul editorial constă în elaborarea și publicarea a 12 monografii cu personalitățile care au contribuit la confirmarea noastră ca stat român și la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Fiecărui personalități îi este consacrat un volum, accentul fiind pus pe contribuția adusă la realizarea Marii Uniri, dar și pe contribuția adusă constituirii de stat unitar român. Prima carte din colecția este Mihai Viteazul, primul domnitor român care a realizat unirea ţărilor române, iar ultima lucrare îi este dedicată Regelui Ferdinand, Întregitorul.

         Frate mai mare al lui Mihai Viteazul, Petru Cercel a fost primul ambasador cultural al poporului român. Spirit enciclopedic, cunoscător a 14 limbi străine, el a facut ca termenul de valah să fie cunoscut de către toată Europa ca fiind ceea ce a reprezentat cu adevărat în istorie: denumirea tuturor românilor din cele trei principate precum şi din afara lor. Cu alte cuvinte,  Petru Cercel, intelectual, scriitor și iubitor al artelor, a  fost cel mai de seamă “os de domn din Basarabi” ce i-a reprezentat cu mândrie pe români peste tot pe unde a umblat prin lume.

        “Excelenţa sa <Petru Cercel>  este sănătoasă şi voioasă şi foarte atentă şi zeloasă pentru cultul divin. Face bună dreptate, nu stă niciodată în inacţiune, îşi împarte timpul cu sârguincioasă măsură, păstrează un stil, o ordine demnă de el, îşi cârmuieşte şi conduce statul cu atâta socotinţă şi modestie, încât se miră oricine. Nu cedează nici la frig, nici la căldură, nici la foame, nici la sete, nici la orice alt neajuns, ci ţine divan în fiece zi în mod obişnuit până la amiază şi adeseori şi după aceea, ascultând cu bunătate şi pe săraci întocmai ca pe bogaţi, însă iubeşte şi ocroteşte mult sărăcimea şi nu îngăduie să i se facă vreo împovărare sau orice fel de împilare. Acest domn nu numai că e iubit, dar chiar adorat de popor căci se vede clar că ei îl adoră şi îl privesc ca pe un zeu venit pe pământ…”

Francesco Vincenti către Germigny, ambasadorul francez la Istanbul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *