După aproape trei ani de la invazia hoardelor rusești în Ucraina vecină, am devenit oarecum imuni la veștile tot mai alarmante privind evoluția celui mai mare și de durată conflict armat din Europa post-belică. A intervenit obișnuința și rar mai sunt stârnite emoții, când se mai întâmplă să pice câte o dronă pe lângă Tulcea ori când rușii, în nesimțirea lor fără margini, recurg la tot soiul de provocări.
Dacă noi ne-am resemnat să fim martori la acest conflict, cu costurile foarte mari pe care România le suportă, după o mie de zile de la începutul războiului situația este departe de a se limpezi, ba chiar se înrăutățește! Într-o escaladare fără precedent, peste 11.000 de soldați nord-coreeni luptă alături de forțele ruse în regiunea Kursk, unde trupele Kievului au ocupat mai multe localități începând cu luna august. Atacurile cu drone se întețesc, omorând civili nevinovați, iar luptele la sol sunt de-a dreptul feroce.
Este pe cale să se producă un moment de cotitură, odată ce SUA permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune furnizate pentru a lovi în interiorul Rusiei. Este un răspuns la folosirea nord-coreenilor pe front, demers susținut aproape imediat de Franța și Marea Britanie.
Armele fabricate în SUA sunt destinate să fie utilizate în principal în regiunea Kursk pentru moment iar Rusia încearcă să scoată provincia de pe masă ca o potenţială monedă de schimb pentru ucraineni în orice viitoare discuţii de pace.
Ca răspuns imediat, președintele rus Vladimir Putin a aprobat o doctrină nucleară actualizată, afirmând că Moscova ar putea lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă ar fi supusă unui atac cu rachete convenționale susținut de o putere nucleară.
Infrastructura critică a Ucrainei este distrusă metodic și zeci de milioane de oameni vor suferi crunt la iarnă!
Iar ca dovadă că situația escaladează, milioane de locuitori ai Suediei au început să primească o broșură redactată de autorități în care li se explică ce trebuie să facă în caz de conflict armat. Guvernele Finlandei, Norvegiei și Danemarcei, au emis și ele instrucțiuni similare.
Autoritățile suedeze explică publicarea noii broșuri prin schimbarea situației globale privind securitatea. La noi în schimb, responsabilii politici au propriul război, fără să-i intereseze altceva!