Numărul european de urgenţă 112 a fost lansat în 1991 pentru a oferi un serviciu unic pentru apelurile de urgenţă disponibil în toate Statele Membre ale U.E.
În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 a devenit operaţional în toată România. Sistemul asigură cooperarea între agenţiile specializate ale Pompierilor, Poliţiei, Ambulanţei și Jandarmeriei care asigură intervenţia la urgenţe.
În anul 2021, prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la nivel județean, au fost înregistrate 36175 de situații care au fost gestionate de către Dispeceratul ISU Dâmbovița.
Pe lângă nevoia de a gestiona emoția care, de cele mai multe ori, caracterizează convorbirea cu apelantul la 112, dispecerii trebuie să reacționeze rapid și oportun, prin trimiterea la locul intervenției forțele și mijloacele adecvate gestionării eficiente a situației înregistrate.
Cetățenii aflați în situații de urgență (asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul) pot suna la 112, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a solicita asistența serviciilor specializate de intervenție ale Pompierilor, Poliției, Ambulanței și Jandarmeriei.
Recomandări:
ATENŢIE ! – NU apelaţi 112 decât în caz real!
Dacă apelaţi Serviciul de urgenţă 112 trebuie să anunţaţi:
– Ce urgenţă aveţi;
– Locul evenimentului;
– Unde vă aflaţi;
– De la ce număr de telefon sunaţi;
– Cum vă numiţi.
După furnizarea acestor date trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legatură cu agenţia de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.
Dacă legătura cu numărul 112 se întrerupe, trebuie să sunaţi din nou. Rămâneţi calmi şi răspundeţi la toate întrebările; nu închideţi până când nu vi se spune.
Exemplificăm câteva evenimente la care sunt solicitate echipajele de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa, în urma apelurilor primite pe Numărul unic pentru apelurile de urgenţă 112: incendii; salvarea oamenilor, animalelor şi bunurilor aflate în pericol; înlăturarea urmărilor accidentelor, inundațiilor, catastrofelor şi calamităţilor naturale; urgenţe medicale; accident de circulaţie soldat cu victime; surpări de teren; explozii; asanarea muniţiei neexplodate etc.
Sunaţi la 112 doar dacă aveţi o urgenţă!
Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. 112 poate fi apelat în orice moment pentru a se interveni într-o situaţie de urgenţă, în care o secundă poate face diferenţă între viaţă şi moarte. Oricând persoana care poate avea nevoie de ajutor urgent, poate fi o persoană dragă dumneavosatră.