sâmbătă , 20 iulie 2019
Home / EDUCAȚIE / 175 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARTILERIEI ROMÂNE MODERNE

175 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARTILERIEI ROMÂNE MODERNE

Ofițerii de arma Artilerie și Rachete Terestre din Garnizoana Târgoviște vor aniversa 175 de ani de la înființarea artileriei moderne române.

            Ca toate armele din compunerea Armatei României, artileria modern[ își are propria ei zi de naștere și istorie. Astfel la 10 noiembrie 2018, militarii Armatei Române aniversează 175 de ani de la înființarea artileriei moderne.

            In anul 1843, la 10 noiembrie, în Țara Românească, prin Porunca Domnească a domnitorului Gheorghe Bibescu s-a legiferat înființarea primei baterii de artilerie (4 tunuri) și încadrarea acesteia cu ofițeri, subofițeri și trupa necesară. Această zi reprezintă pentru artileriștii români data memorabilă care marchează, din punct de vedere istoric,îngemănarea unor vechi și frumoase tradiții, privind folosirea gurilor de foc de către oștile romăne conduse de marii voievozi și strategi military precumVlad Dracul, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, IoanVodă, Mihai Viteazul, cu începutul unui process evolutiv pe multiple planuri, în strânsă concordanță cu dezvoltarea României modern și a tinerei sale armate.

            Din 1948, odată cu desfiinţarea clerului militar, ziua artileriei a devenit data de 10 noiembrie. Acum, la scurgerea celor 175 de ani de la legiferarea înființării primei baterii de artilerie,gândurile tuturor artileriștilor tereștrii, active sau în rezervă, se îndreaptă cu admirație și vejnică recunoștință spre cei care, prin munca lor neobosita, prin inteligența și capacitatea organizatorică au contribuit la făurirea și modernizarea armei pe care o aniversam.

            În garnizoanaTârgovişte, la iniţiativa unui grup de ofiţeri de artilerie în rezervă ,uniți în jurul fostului comandant al garnizoanei Târgovişte, col. art.(r)dr. Romică CERNAT, va fi celebrată aceastăzi în data de 09 noiembrie 2018 după următorul program:

– orele 10.00 – 10.45 depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul de Onoare Românesc din incinta U.M. 01402;

– orele 10.45 – 11.00 vizionarea uneimici expoziţii de armament;

– orele 11.00 – 11.30 oficierea unei slujbe de pomenire a răposaților artilerişti tereştri, la BisericaMilitară a GarnizoaneiTârgovişte;

-orele 12.00 – 15.00 desfăşurarea unui simpozion cu tema ,,Artileria Română Modernă la 175 de anide existenţă”, Sala cu oglinzi a CerculuiMilitarTârgovişte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *