joi , 6 mai 2021

PAȘTELE CAILOR, UN EVENIMENT AFLAT LA A XV-A EDIȚIE

gabi-boriga-manifestare-pastele-cailorAsociația ,,Zaedno,, a Bulgarilor din Târgoviște, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și cu concursul Teatrului Municipal organizează,  cea de a XV-a ediție a Paștelui Cailor din istorie, și a VI-a de când la conducerea municipalității se află Gabriel Boriga. ,, Paștele Cailor este o sărbătoare  nu numai a unei comunități, ci este a noastră, a târgoviștenilor, a românilor în general. Este o răsplată a eforturilor oamenilor și animalelor care de-a  lungul anului au muncit. Valorile și tradițiile comunității bulgare trebuie respectate, duse mai departe,, , a declarat Gabriel Boriga.
Vasile Costache, președintele Asociației Zaedno a adăugat: ,, În organizarea ultimelor șase ediții, Primăria Târgoviște a manifestat o deschidere totală. Primele ediții le-am făcut ca un obicei al comunității. Este un eveniment unic, care ne-am dorit să devină un brand al Târgoviștei, să fie o sărbătoare a tuturor,, .
Vicepreședintele Asociației – Costache Marian, a menționat la rândul său: ,, Orice lucrare începe cu gândul la Dumnezeu, se sfințește. De Sfântul Toader, încep lucrările de primăvară, moment în care sunt sfințite semințele și uneltele de lucru. Calul este cea mai importantă unealtă a omului. Acesta împarte conceta (pâinica tradițională) cu animalul, semn că îl cinstește ca pe propria ființă. Astfel, legătura între cei doi devine și mai puternică,, .
Evenimentul se desfășoară sâmbătă, 8 martie. Va debuta cu primirea invitaților, după care va urma o defilare. După slujba religioasă și sfințirea cailor la Biserica Sârbilor, vor începe concursurile hipice. Festivitatea de premiere va continua cu lansare de carte, sport pentru copii și adulți, dar și două piese de teatru, în interpretarea actorilor de la Teatrul Municipal, cea dintâi adresată copiilor, cealaltă adulților. Pe toată durata zilei, la Centrul Cultural din Cartierul Sârbi va fi amenajată o expoziție de produse tradiționale, cu vânzare.
Sunt așteptați să participe oaspeți importanți și ne referim aici la Ambasadorul Bulgariei la București, academicieni, lectori, profesori, dar și un ansamblu folcloric din Veliko Tarnovo – localitatea de unde se spune că provine comunitatea bulgară din Târgoviște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *