marți , 26 ianuarie 2021
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Pensiile speciale, nesimțirea continuă

Pensiile speciale, nesimțirea continuă

În aceeași zi în care au declarat neconstituționale mai multe ordonanțe de urgență, lăsând practic autoritățile fără mijloace punitive în plină stare de urgență, cei nouă membri ai Curții Constituționale au mai îngroșat o dată din obraz și au decis (a câta oară ?), că anularea pensiilor speciale, adică a unor privilegii, ar fi în contradicție cu Constituția. În acest mod profund subiectiv, care a devenit ceva obișnuit în ultimii ani, cei nouă inși numiți politic, pe un algoritm care se impune fundamental modificat, au aruncat practic la coșul de gunoi legea inițiată de liberali și votată în ianuarie anul acesta de Camera deputaților.

O lege prin care  urmau să fie eliminate pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori, laolaltă cu pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor; pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari; pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României; pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil; pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Și trebuie reamintit aici că, dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale, șase primesc pensii special.

Sigur, spun unii că nu era eliminată decât o parte mică dintre acele pensii care nu sunt stabilite pe baza principiului contributivității. De acord, dar ar fi fost un început. Ar fi fost eliminate circa 9000 de pensii speciale, dar al căror cuantum depășește echivalentul a 200000 de pensii medii de asigurări sociale de stat.

Ar fi fost un punct de plecare și pentru modificarea principiilor de calcul și pentru celelalte pensii, pe care șmecherii le cataloghează otova drept “militare”. Pentru că nu este nici normal, nici moral și nici supărtabil pentru bugetul României menținerea unui sistem de privilegii care permite pensionarea unora la 50 de ani și cu pensii mai mari decât salariul. Nicăieri în lume nu există așa ceva, să se plătească pensii mai mari decât salariile și, de regulă, pentru o perioadă de timp mai îndelungată decât durata serviciului!

Iar ca dovadă că asemenea demersuri legislative sunt obligatorii pentru a nu nenoroci complet posibilitatea de dezvoltare a țării, este suficient să amintim că  Guvernul Tudose a încercat încă din 2017, an cu creștere economic bună,  sa modifice modul in care sunt calculate pensiilor fostilor angajati din armata, politie si servicii secrete, printr-o ordonanta de urgenta care nu a stat deloc in dezbatere publica. Ordonanta care urma să elimine unele prevederi care au dus la dezechilibre majore in sistemul de pensii. Tot atunci, un avertisment a venit chiar de la Olguța Vasilescu, în calitate de ministru al Muncii:“Daca salariile vor creste cu 25%, in 2019 vor fi iar cresteri, pensiiile vor fi actualizate (…) Dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge intr-o situatie foarte neplăcută, economia nu poate să susțină astfel de creșteri”.

Păi dacă se prefigurau mari probleme cu plata pensiilor speciate în 2017, este clar pentru oricine că astăzi este un adevărat dezastru. Iar vina aparține exclusiv politicienilor, care efectiv nu vor să elimine privilegiile de care știu că vor beneficia și ei cât de curând.

P.S. În luna martie, două milioane de pensionari de asigurări sociale de stat, calculate pe principiul contributivității, au primit pensii mai mici de 1000 de lei. Între martie 2019 și martie 2020, numărul celor cu pensii peste 5000/lei pe lună, plătite de CNPP, a crescut de la 9000 la 26000 de persoane. Fără comentarii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *