joi , 3 decembrie 2020
STIRI PE SCURT
Rata de infectare în Dâmbovița a scăzut la 3,27 la miePSD Dâmbovița:Pentru liberali, rolul prefectului este pur decorativ!„Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!“ – o campanie națională lansată de IGSU, E.ONAPIA:98% din fermierii dâmbovițeni au primit plățile în avansGrădiniță nouă pentru preșcolarii din Adânca, comuna Gura Ocniței.Rata de pozitivare se menține peste 32%! 1260 de pacienți în stare gravă, record de la începutul pandemieiPNL plătește scump erorile administrative!Banda de la Suceava, mai periculoasă decât coronavirusulIonuț Vulpescu, PSD:”Miza alegerilor parlamentare este gestionarea crizelor – medicală, economică și socială COS Târgoviște ar putea relua producția în prima parte a anului viitorProgramul de guvernare „Mişcăm România”- 200 de proiecte și măsuri pentru ca România să avanseze economic, soOana Vlăducă, PRO România: Școala trebuie să reînceapă imediat!Bărbatul evadat pe 7 noiembrie, a fost prins în Gara de NordDSP Dâmbovița-Campanie de informare sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”Și podul de la Teiș se apropie de finalizare.Virgil Guran, mesaj de Ziua Națională a RomânieiTârgoviște: Au fost aprinse bradul și decorațiunile luminoase de CrăciunCornel Ștefan, președinte CJD:”Să acționăm ca o națiune demnă și puternică, să ne respectăm trecutul și prConstantin Ana, primarul Orașului Pucioasa:”Trăim vremuri complicate!”La mulți ani, România! La mulți ani, Români! La mulți ani, Târgoviște! La mulți ani, Târgovișteni!
Home / INFO NAȚIONAL / Absenteismul poate dăuna grav comunității locale! Mergeți la vot și respectați reguluile sanitare!

Absenteismul poate dăuna grav comunității locale! Mergeți la vot și respectați reguluile sanitare!

Au trecut  trei decenii, mai exact 30 de ani și patru luni , de la data primelor alegeri (aparent) libere din perioada post-decembristă, care va rămâne în istorie drept “Duminica Orbului”. Unde ne aflăm astăzi, reportat la acel 20 mai 1990, care a consfinţit domnia atât de hulită  a “despotului înţelept” Ion Iliescu,   amânarea  împlicită a  integrării României în structurile economice, politice şi militare euroatlantice şi, poate cel mai grav, legitimarea eşalonului II al PCR, camuflat  în haine socialist-democratice ? Electoral vorbind, pe fondul educaţiei tot mai precare şi a spiritului civic firav, dacă nu chiar atrofiat la cel puţin jumătate dintre românii cu drept de vot, putem vorbi  de o involuţie. Mulţi nepăsători, alţii apatici şi tot cam atâţia scârbiţi de ce se întâmplă la nivel înalt dar și în plan local, de calitatea slabă a politicienilor, nici nu vor să audă de alegeri, renunţând, cu costuri mari pentru societatea românească dar și pentru fiecare comunitate în parte, la un drept fundamental, pentru care a curs sânge la Revoluţie.

Pentru că tot am amintit , la  20 mai 1990   s-au prezentat la urne aproape 14,5 milioane de români, reprezentând peste 86% dintre cetăţenii cu drept de vot. De atunci prezența a scăzut constant, pe de o parte din pricina migrării masive a rămânilor spre țări care le oferă mai mult decât ar fi putut avea rămânând acasă, pe de alta din cauza lehamitei ori a conștiinței sociale insuficient evoluate. Astfel, după unele creșteri  de dată mai recentă, cum a fost la prezidențialele de anul trecut, la sfârşitul lui septembrie 2020 se pune tot mai acut problema absenteismului, peste toate suprapunându-se criza medicală generară de pandemie și riscurile inerente. În consecință,  implicaţiile absenteismului ar putea fi  majore: o prezenţă mică,  de maxim 30-35 %, ar avantaja net partidele mari, cu electorat mai disciplinat, în detrimentul formaţiunilor  mai nou apărute, care ar putea aduce un suflu de normalitate pe scena politică. Fără exagerare, ne-am putea trezi cu primari aleși cu votul unei minorități de 10-15% din totalul alegătorilor înscriși pe liste, ceea ce numai legitimitate nu înseamnă! S-a mai întâmplat și se va repeta, cu siguranță, în condițiile blatului pentru menținerea alegerilor locale într-un singur tur , coroborat cu o prezență redusă.

Am avut apoi o campanie atipică, în care candidaților le-a fost drastic restricționată posibilitatea de a interacționa direct cu electoratul. A avut un rol major mediul online, ca să nu mai vorbim de creșterea importanței mass-media în economia alegerilor. Din nenorocire au fost din abundență excese, vorbind aici despre propaganda axată pe minciună, dezinformare şi manipulare. Chiar în aceste condiții, este mai bine pentru fiecare cetățean în parte, pentru comunitate în ansamblu, să se meargă la vot. Nu este un sacrificiu  inutil iar respectarea regulilor medicale diminuează riscul de infectare spre zero!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *