marți , 19 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Inconștiență: Tot mai mulți indivizi sunt prinși fără permis ori băuți la volanDSP a organizat echipe mobile pentru vaccinarea personalului și asistaților din 34 de centre rezidențiale pentru vârDâmbovița: Incidența cumulată a cazurilor de infectare a scăzut la 1,48 la mie. Județul reintră în “scenariuApel la punctualitate: Cetățenii înscriși pentru vaccinare sunt rugați să respecte programareaZeci de sancțiuni aplicate de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitarăLa Spitalul Moreni, corturile pentru triajul pacienților suspecți de COVID-19 au fost înlocuite cu containere încălCriza coronavirus: 1509 cazuri la aproape 9000 de teste! Rata de pozitivare rămâne peste 15%!Acoperișul unei case din Priseaca a fost mistuit de flăcăriAccident cu trei persoane rănite, la NisipuriPetrecere de majorat, cu 44 de invitați, oprită cu “mascații”Târgoviște: Cinematograful “Independența” va fi gata în februarie“Vizionarul” ministru Drulă, de la drumuri, condamnă Dâmbovița la izolareA fost redeschis DJ 713 Cuibu Dorului- DichiuDâmbovița: Incidența cumulată a cazurilor de infectare calculată vineri la 1,76 la mieCinci autovehicule implicate într-un carambol, la MăguraCarmen Holban, deputat PSD: Nicio deosebire între liberalii de astăzi și cei criticați de Eminescu acum aproape un Criza coronavirus: Rata de pozitivare scade spre 10%Astăzi încep programările pentru etapa a doua a campaniei de imunizare împotriva COVID-19Cele mai multe dintre școli vor fi redeschise pe 8 februarieApartament distrus de explozie la Găești
Home / INFO NAȚIONAL / Cardul de sănătate și riscul de infectare

Cardul de sănătate și riscul de infectare

Din considerente inclusiv de ordin tehnic- aplicație informatică greoaie, nefuncțională, care nu a atins nicio secundă parametrii din caietul de sarcini, coroborat cu provocările generate de criza pandemică, prin decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost suspendată, până la 1 octombrie, utilizarea cardurilor de sănătate. A fost acceptat, implicit, riscul unor pierderi, în sensul că s-au putut “învârti” de rețete compensate și alte servicii medicale inclusiv persoane neasigurate.

Cum –necum, din prima zi a lunii s-a revenit la procedura normal dar efectele nu le-a prevăzut nimeni, sau poate că nu s-a dorit acest lucru. Este vorba în primul rând de creșterea substanțială a  timpilor de aşteptare pe holurile cabinetelor de medicina familiei.  Odată cu prelungirea așteptării, s-a lungit și interacţiunea pacienţilor programați sau nu, inclusiv cea a pacienților cu afecțiuni respiratorii, crescând semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2. Au t atras deja atenția medicii de familie asupra acestui aspect și tot ei  cer renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienți, în plină pandemie.

Și trebuie amintit aici că, la momentul suspendării utilizării cardului de sănătate pe perioada stării de urgență și a stării de alertă pe perioada stării de urgență și a stării de alertă,  CNAS le-a promis medicilor că folosirea cardului de sănătate nu va fi obligatorie până la finalul anului, apoi s-a răzgândit. O decizie proastă, care a dus la creșterea  timpilor de aşteptare pe holurile cabinetelor, la interacţiunea pacienţilor programați sau nu, dar și a  duratei de interacţiune medic-pacient, din considerente pur birocratice și nu prin mărirea timpilor dedicați consultaţiei.

Este din nou reclamată funcţionarea greoaie şi uneori lipsa totală a funcţionării sistemului informatic, ceea ce generează  blocaje în care pacienţii şi medicii stau în aşteptare. Cardul poate fi considerat obiect contaminat iar circulația de la pacient la medic și apoi la farmacist poate crește riscul infectărilor cu coronavirus.

Mai spunem doar că 5.224 de angajați din sistemul sanitar din România – cadre medicale și personal auxiliar – s-au infectat cu coronavirus de la debutul epidemiei. 834 dintre ei sunt medici, iar 2.363 – asistente medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *