joi , 28 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Imunizare tipic mioritică: Amărăștenii amânați după Paște și cabinete cu circuit închis pentru “esențialiEi nu se joacă! Noi ne … relaxămSenatorul Titus Corlățean a denunțat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei “sindromul puterii abDâmbovița: Rata de infectare cu COVID-19 scade spre 1 la miePietoni și bicicliști, sancționați în rând cu șoferii indisciplinațiReprezentanții Asociației Municipiilor au discutat despre finanțarea învățământului preuniversitar cu ministrul Criza coronavirus: Mai mult de 18000 de români infectați cu COVID-19 au decedat de la începutul pandemieiAproape 4000 de amenzi pentru încălcarea măsurilor de protecție sanitară, în numai 24 de oreCornel Ștefan, președinte Consiliu Județean:”Avem un program cu proiecte foarte importante pentru Dâmbovița și TSenatorul Titus Corlățean, reales vicepreședinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegProiect de 21 de milioane de lei pentru modernizarea și eficientizarea iluminatului public în TârgovișteNebunie pe Vlașca : Se tratează de COVID-19 cu antiparazitare pentru câini!Dâmbovița: Cinci comune fără niciun caz nou de infectare în ultimele 14 zileA plouat cu amenzi peste șoferii indisciplinațiPurtător de cuvânt PSD Dâmbovița:”Guvernul Țeparilor mai dă o țeapă!”Trei sferturi dintre șomerii dâmbovițeni sunt din categorii greu și foarte greu ocupabileDeputatul Radu Popa e hotărât să spună dâmbovițenilor cât îi costă “politica nepăsării”!Criza coronavirus:Numărul pacienților în stare gravă a trecut iar de 1000Târgoviște:Proiectul noului parc de la fosta UM Gară se apropie de finalizareŞase cincinale jumătate fără Ceauşescu
Home / INFO NAȚIONAL / Liber la confiscarea averilor nemuncite !

Liber la confiscarea averilor nemuncite !

Deputații juriști au adoptat , cu unanimitate de voturi, un raport favorabil pentru un proiect de lege inițiat de Guvern și  care prevede introducerea în Codul Penal a confiscării extinse. Cu alte cuvinte averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare va putea  fi confiscată. Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este forul decizional, în acest caz.

Potrivit modificărilor aduse, vor fi  supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112  C.P., când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, dacă Instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Și un alt aspect relevant- confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Prin același proiect de lege a fost modificat și Codul de Procedură Penală, în sensul introducerii obligativității pentru procuror de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat.

Ar mai fi de adăugat că proiectul de lege a fost  inițiat încă din  2017 dar a fost nevoie  să treacă un an și jumătate de la arestarea lui Dragnea ca să fie votat de Senat și, mai departe, de Camera Deputaților. În total, Parlamentul României a avut nevoie de șase ani pentru a transpune în legislația națională o directivă europeană și asta după numeroase presiuni, inclusiv  avertismente cu declanșarea procedurii de infringement.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *