Fără a fi malițioși, remarcăm printre prioritățile puterii executive, la 4-5000 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 confirmate zilnic și spitalele în incapacitate de a prelua noi pacienți, înființarea unei noi instituții bugetare. Așadar, guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, înfiinţarea Poliţiei Animalelor, care va avea structuri în toate judeţele și va funcţiona cu 488 de angajaţi, plus 88 de medici veterinari. Cifrele au fost avansate chiar de ministrul de Interne, Marcel Vela, care a adăugat că, în următoarele 60 de zile, cât este termenul de implementare- organizarea concursurilor și angajare, Poliția Animalelor va fi operaţională. Cu toată criza economică, a fost aprobat proiectul de investiţii , inclusiv achiziția de autoutilitare , astfel încât noua structură să fie dotată “la cel mai înalt nivel, pentru a interveni în timp operativ acolo unde este nevoie pentru a salva un suflet nevinovat”, cum a mai spus același ministrul Vela.
Potrivit ordonanței, polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără a avea mandat de la judecător, dacă constată că un animal este în pericol și să confiște animalele maltratate.
Am condamnat permanent actele de agresiune comise de niște dezaxați, rănirea sau schingiuirea animalelor. Asta nu ne oprește însă de la un comentariu asupra oportunității acestui demers. Și vorbim în primul rând de latura financiară , pentru că lucrurile nu sunt deloc simple. Poliția Animalelor va avea nevoie de sedii, de consumabile și alte dotări, ceea ce presupune un efort material serios. Plus salariile care nu vor fi deloc mici. Nu comentăm despre concursurile organizate pentru ocuparea posturilor dar se poate anticipa ușor cum va fi.
Una peste alta, cu o cheltuială substanțială, ne vom pricopsi cu o nouă structură, ai căror salariați vor sta probabil pe Facebook și vor aștepta să fie “sesizați” că vreun psihopat chinuie un câine ori altul dă calului bătaie în loc de grăunțe. Odată sesizați, se vor năpusti cu girofarul și sirena pornite să facă ce ? Să taie o amendă (care foarte probabil nu va fi plătită în veci) și să confiște un animal pentru care nu există loc în puținele adăposturi? Oricum , problema este mult mai complicată și este greu de crezut că cei 500 de “polițiști ai animalelor” își vor dovedi utilitatea!