joi , 28 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Imunizare tipic mioritică: Amărăștenii amânați după Paște și cabinete cu circuit închis pentru “esențialiEi nu se joacă! Noi ne … relaxămSenatorul Titus Corlățean a denunțat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei “sindromul puterii abDâmbovița: Rata de infectare cu COVID-19 scade spre 1 la miePietoni și bicicliști, sancționați în rând cu șoferii indisciplinațiReprezentanții Asociației Municipiilor au discutat despre finanțarea învățământului preuniversitar cu ministrul Criza coronavirus: Mai mult de 18000 de români infectați cu COVID-19 au decedat de la începutul pandemieiAproape 4000 de amenzi pentru încălcarea măsurilor de protecție sanitară, în numai 24 de oreCornel Ștefan, președinte Consiliu Județean:”Avem un program cu proiecte foarte importante pentru Dâmbovița și TSenatorul Titus Corlățean, reales vicepreședinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegProiect de 21 de milioane de lei pentru modernizarea și eficientizarea iluminatului public în TârgovișteNebunie pe Vlașca : Se tratează de COVID-19 cu antiparazitare pentru câini!Dâmbovița: Cinci comune fără niciun caz nou de infectare în ultimele 14 zileA plouat cu amenzi peste șoferii indisciplinațiPurtător de cuvânt PSD Dâmbovița:”Guvernul Țeparilor mai dă o țeapă!”Trei sferturi dintre șomerii dâmbovițeni sunt din categorii greu și foarte greu ocupabileDeputatul Radu Popa e hotărât să spună dâmbovițenilor cât îi costă “politica nepăsării”!Criza coronavirus:Numărul pacienților în stare gravă a trecut iar de 1000Târgoviște:Proiectul noului parc de la fosta UM Gară se apropie de finalizareŞase cincinale jumătate fără Ceauşescu
Home / EDITORIAL / CAMPANIE DE… PANDEMIE

CAMPANIE DE… PANDEMIE

Am intrat binișor în ultima campanie din acest interminabil ciclu electoral și putem veni deja cu câteva constatări. În primul rând că nu va avea nimic în comun cu activitățile clasice, cu mitingurile mamut și băile de mulțime care au precedat alegerile europarlamentare și prezidențialele de anul trecut. Ba va fi chiar mai restrictivă comparativ cu campania pentru locale, prin prisma faptului că va fi extrem de limitat contactul direct dintre candidați și alegători în localitățile aflate în scenariul roșu, chiar imposibil acolo unde se instituie carantina zonală. Legat de temele de campanie, așa cum ne-am obișnuit, vor fi sublime dar- vorba lui Nenea Iancu- vor lipsi cu desăvârșire.

Complementar pomenilor electorale clasice, se va vorbi sporadic, de ochii lumii, despre programe și proiecte, pentru că totul va gravita în jurul pandemiei și accentuat se va marșa pe problematica de ordin medical. Cei de la guvernare, adică liberalii, vor susține că măsurile economice au produs efecte și că au gestionat bine criza medicală, în condițiile “grelei moșteniri lăsate de PSD”. Ceilalți și în mod special social –democrații vor specula teme sensibile precum închiderea școlilor și a piețelor. În liberali vor lovi cu tot ce au la îndemână și viitorii aliați la guvernare, adică USR-PLUS și PMP. Pentru că “brânza este pe bani”, adică politica e pe voturi!

Ca să concluzionăm, avem o campanie electorală pentru alegerile parlamentare, care se va desfăşura  în condiţii atipice, dată fiind evoluţia pandemiei în Europa şi în România. Criza medicală tot mai acută va influenţa temele abordate de forţele politice, poziţionarea lor fiind previzibilă, în funcţie de măsurile de gestionare a crizei medicale.  PNL își va apăra  măsurile luate (în principal făcând comparaţii cu ţări unde situaţia este mai gravă), iar opoziţia va zugrăvi cât mai sumbru tabloul zilei, va accentua  problemele şi disfuncţionalităţile.

Marea necunoscută rămâne prezența la urne, factor care ar putea influența în mod decisiv rezultatele, cu avantaje pentru partidele mari cu structuri bine organizate în teritoriu. Oricum, este destul de  probabil că vom avea trei forţe politice importante ce vor aduna peste 15% din mandate fiecare (aproximativ 75 – 85% din mandate împreună), plus alte trei partide “satelit”, între care evident și UDMR, eterna soluție imorală a politichiei mioritice, ca să parafrazăm un clasic (după alții animal politic) în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *