marți , 19 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Inconștiență: Tot mai mulți indivizi sunt prinși fără permis ori băuți la volanDSP a organizat echipe mobile pentru vaccinarea personalului și asistaților din 34 de centre rezidențiale pentru vârDâmbovița: Incidența cumulată a cazurilor de infectare a scăzut la 1,48 la mie. Județul reintră în “scenariuApel la punctualitate: Cetățenii înscriși pentru vaccinare sunt rugați să respecte programareaZeci de sancțiuni aplicate de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitarăLa Spitalul Moreni, corturile pentru triajul pacienților suspecți de COVID-19 au fost înlocuite cu containere încălCriza coronavirus: 1509 cazuri la aproape 9000 de teste! Rata de pozitivare rămâne peste 15%!Acoperișul unei case din Priseaca a fost mistuit de flăcăriAccident cu trei persoane rănite, la NisipuriPetrecere de majorat, cu 44 de invitați, oprită cu “mascații”Târgoviște: Cinematograful “Independența” va fi gata în februarie“Vizionarul” ministru Drulă, de la drumuri, condamnă Dâmbovița la izolareA fost redeschis DJ 713 Cuibu Dorului- DichiuDâmbovița: Incidența cumulată a cazurilor de infectare calculată vineri la 1,76 la mieCinci autovehicule implicate într-un carambol, la MăguraCarmen Holban, deputat PSD: Nicio deosebire între liberalii de astăzi și cei criticați de Eminescu acum aproape un Criza coronavirus: Rata de pozitivare scade spre 10%Astăzi încep programările pentru etapa a doua a campaniei de imunizare împotriva COVID-19Cele mai multe dintre școli vor fi redeschise pe 8 februarieApartament distrus de explozie la Găești
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Nici la morgă nu mai sunt locuri libere

Nici la morgă nu mai sunt locuri libere

La nici o săptămână de la tragedia consumată în Secția ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț, unde au ars de vii zece pacienți infectați cu COVID-19, o veste aproape la fel de cutremurătoare a venit de la Timișoara, unul dintre orașele cele mai crunt lovite de pandemie.

Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” , unitate medicală de top la nivel național,  şi Spitalul CFR din Timişoara au încheiat un contract cu o firmă de pompe funebre. Obiectul aranjamentului neobișnuit îl face amplasarea,  pe Stadionul CFR, a unui  camion frigorific,  unde să fie ținute provizoriu trupurile pacienţilor care au decedat în urma infecţiei cu coronavirus. O măsură disperată,  în condițiile în care morgile celor două unităţi medicale nu mai fac faţă numărului mare de decese, iar unele familii, aflate în izolare sau în carantină, nu își pot ridica rudele decedate imediat.În aceeași zonă este instalat și spitalul militar de campanie iar medicii spun că au fost practic obligați să recurgă la această soluţie.

Citind stirea, ne-am amintit de situația disperată din primăvară, din Italia, unde sicriele cu cadavrele pacienților răpuși de coronavirus erau transportate cu convoaie militare la crematoriile mai puțin aglomerate decât acelea din nordul țării. Ne îngrozim la gândul că urmăm cam același  scenariu: încet dar sigur, sistemul de sănătate publică cedează și la noi iar  România se îndreaptă spre o tragedie de proporții. Cu uriașul regret că nenorocirea ar fi putut fi evitată iar criza ținută sub control, așa cum a fost câteva luni bune.

Pentru asta ar fi fost însă nevoie de  decidenți mai riguroși, de  politicieni onești și  omenoși, dispuși să lase să vorbească și să acționeze specialiștii. Românii, ca de atâtea ori până acum, au avut însă neșansa ca această criză medicală să lovească în plin an electoral  și acum suportă consecințele tolerării acelor politicieni dispuși să facă procente  urcând  pe cadavre, a hoților și corupților.  Iar dacă politicienii, indiferent de culoare și sloganul de campanie, și-au arătat limitele, unica șansa  de redresare, acum, în ceasul al XII-lea, stă în capacitatea majorității de a respecta regulile medicale și de a-i determina pe “răzvrătiții” – în sensul rău al cuvântului-  să  manifeste  responsabilitate și mai mult respect în raport cu ceilalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *