marți , 19 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Inconștiență: Tot mai mulți indivizi sunt prinși fără permis ori băuți la volanDSP a organizat echipe mobile pentru vaccinarea personalului și asistaților din 34 de centre rezidențiale pentru vârDâmbovița: Incidența cumulată a cazurilor de infectare a scăzut la 1,48 la mie. Județul reintră în “scenariuApel la punctualitate: Cetățenii înscriși pentru vaccinare sunt rugați să respecte programareaZeci de sancțiuni aplicate de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitarăLa Spitalul Moreni, corturile pentru triajul pacienților suspecți de COVID-19 au fost înlocuite cu containere încălCriza coronavirus: 1509 cazuri la aproape 9000 de teste! Rata de pozitivare rămâne peste 15%!Acoperișul unei case din Priseaca a fost mistuit de flăcăriAccident cu trei persoane rănite, la NisipuriPetrecere de majorat, cu 44 de invitați, oprită cu “mascații”Târgoviște: Cinematograful “Independența” va fi gata în februarie“Vizionarul” ministru Drulă, de la drumuri, condamnă Dâmbovița la izolareA fost redeschis DJ 713 Cuibu Dorului- DichiuDâmbovița: Incidența cumulată a cazurilor de infectare calculată vineri la 1,76 la mieCinci autovehicule implicate într-un carambol, la MăguraCarmen Holban, deputat PSD: Nicio deosebire între liberalii de astăzi și cei criticați de Eminescu acum aproape un Criza coronavirus: Rata de pozitivare scade spre 10%Astăzi încep programările pentru etapa a doua a campaniei de imunizare împotriva COVID-19Cele mai multe dintre școli vor fi redeschise pe 8 februarieApartament distrus de explozie la Găești
Home / CULTURĂ / Bienala de artă plastică ”Gheorghe Petrașcu” ediția a XV-a, 2020 şi-a desemnat premianții

Bienala de artă plastică ”Gheorghe Petrașcu” ediția a XV-a, 2020 şi-a desemnat premianții

Cultura rămâne o prioritate pentru administrația județeană, în ciuda perioadei dificile pe care o traversăm. Chiar dacă multe instituții au fost închise pe plan național, iar actul cultural a avut de suferit, în județul Dâmbovița manifestările artistice sunt organizate în continuare, cu respectarea normelor în vigoare. Chiar astăzi, 26 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a participat la festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de-a XV–a ediții a Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”, eveniment ce a avut loc la Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, prilej cu care a transmis următorul mesaj:

 „Mă bucur să fiu prezent astăzi la cea de a XV – a ediţie a Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”, ce a luat naștere în 1992, în cadrul Anului Omagial Gheorghe Petrașcu, la 120 de ani de la nașterea artistului (1872).

Felicit concurenții și, totodată, organizatorii pentru acest eveniment, îl felicit pe domnul director Ovidiu Cârstina pentru că, deși situația actuală pune în impas desfășurarea actului cultural, a reușit să marcheze acest eveniment, ce se organizează an de an, aici, în fosta capitală a Țării Românești.

Nu pot să nu remarc faptul că prestigiul bienalei a fost dat, în timp, și de participarea în juriu, la diferite ediții, a unor personalități de seamă din domeniul artistic.

Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și  în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

          Datorită vechimii și importanței pe plan național, Bienala se bucură de participări din ce în ce mai numeroase ale tinerilor artiști, sporindu-i, astfel, popularitatea și în rândul celor mai de seamă centre universitare din întreaga țară. Numai la această ediţie s-au înscris 188 de  lucrări de pictură şi 8 lucrări de sculptură.

Felicit concurenții care au participat la această ediţie a Bienalei Concurs de Artă Plastică „Gheorghe Petraşcu”, felicit juriul care s-a străduit să aprecieze efortul și măiestria celor care s-au aflat în competiție şi vă asigur că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Dâmbovița, voi sprijini orice demers care promovează valorile culturale.

În final, vreau să mulțumesc tuturor și să vă asigur că voi fi un partener care va continua să vă fie alături și să vă ofere tot sprijinul de care aveți nevoie pentru a desfășura și pe viitor acțiuni de succes și de a oferi un act cultural de calitate.”

 Concursul, organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an și masterat) şi absolvenţilor Academiilor de Artă, care au participat cu cel mult două lucrări.

În competiţia de anul acesta au fost acceptate 188 de lucrări de pictură şi 8 lucrări de sculptură, juriul întrunit având următoarea componenţă: președinte – prof. Mihai Șerbănescu, membru – lect. univ. dr. Mihai Rusen, membru – prof. Bogdan Drăgoi, membru – conservator Andrei Scărlătescu, membru – muzeograf Maria Neacșu, secretar – muzeograf Elena Șontea. Urmare a deliberării juriului, au fost premiate 8 lucrări de pictură şi 2 lucrări de sculptură ale participanţilor: Ovidiu Constantin Ionescu, Marcel Bunea, Maria Jardă, Vasile Popa, Barbara Brigita Popa, Paul Tiberiu Mănguță, Florin Yun Feng Zhu, Marius Barb (Barbone), Inga Edu Tomaș, Constantin Tanislav.

Premiile acordate de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa au avut o valoare totală de 15.000 lei, din care 11.200 la secțiunea pictură și 3.800 lei la secțiunea sculptură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *