joi , 28 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Imunizare tipic mioritică: Amărăștenii amânați după Paște și cabinete cu circuit închis pentru “esențialiEi nu se joacă! Noi ne … relaxămSenatorul Titus Corlățean a denunțat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei “sindromul puterii abDâmbovița: Rata de infectare cu COVID-19 scade spre 1 la miePietoni și bicicliști, sancționați în rând cu șoferii indisciplinațiReprezentanții Asociației Municipiilor au discutat despre finanțarea învățământului preuniversitar cu ministrul Criza coronavirus: Mai mult de 18000 de români infectați cu COVID-19 au decedat de la începutul pandemieiAproape 4000 de amenzi pentru încălcarea măsurilor de protecție sanitară, în numai 24 de oreCornel Ștefan, președinte Consiliu Județean:”Avem un program cu proiecte foarte importante pentru Dâmbovița și TSenatorul Titus Corlățean, reales vicepreședinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegProiect de 21 de milioane de lei pentru modernizarea și eficientizarea iluminatului public în TârgovișteNebunie pe Vlașca : Se tratează de COVID-19 cu antiparazitare pentru câini!Dâmbovița: Cinci comune fără niciun caz nou de infectare în ultimele 14 zileA plouat cu amenzi peste șoferii indisciplinațiPurtător de cuvânt PSD Dâmbovița:”Guvernul Țeparilor mai dă o țeapă!”Trei sferturi dintre șomerii dâmbovițeni sunt din categorii greu și foarte greu ocupabileDeputatul Radu Popa e hotărât să spună dâmbovițenilor cât îi costă “politica nepăsării”!Criza coronavirus:Numărul pacienților în stare gravă a trecut iar de 1000Târgoviște:Proiectul noului parc de la fosta UM Gară se apropie de finalizareŞase cincinale jumătate fără Ceauşescu
Home / ACTUALITATE / Banda de la Suceava, mai periculoasă decât coronavirusul

Banda de la Suceava, mai periculoasă decât coronavirusul

În plin scandal electoral, cu cvasimajoritatea politicienilor aflați într-o încleștare sisifică pe ciolan, cazul de megacorupție generalizată de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava a trecut mai puțin observant de opinia publică și prea puțin comentat. Și asta în ciuda gravității extreme, care a și condus, prin numărul mare de funcționari și polițiști implicați, chiar la sistarea temporară a activității.

Pentru aducere aminte, anchetatorii au ridicat în urma perchezițiilor făcute săptămâna trecută sume foarte mari- 1.225.000 de euro, 790.000 lei, zeci de mii de dolari și lire sterline, bijuterii și zeci de ceasuri scumpe , numeroase   mașini de lux. Conform DNA, în perioada 2018 – 2020, la Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi funcționat o grupare în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptați instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Membrii rețelei au luat mită atât pentru a elibera fraudulos permise auto, cât și pentru înmatricularea autoturismelor. Pentru proba practică (traseul), mita era între 300-1500 de euro, iar pentru examinarea teoretică – între 3.000 și 6.000 de euro.

Elocvent pentru dimensiunea “afacerii” și aroganța infractorilor, care ajunseseră să se creadă intangibili, este că o bună  parte din bani au fost găsiți în valize, genți, chiar și într-un lighean.

Și asta pentru că  sunt implicați  înclusiv ofițeri superiori de la serviciul anticorupție, ceea ce conferea bandei un sentiment de siguranță!  Sunt cercetați zeci de funcționari publici, între care și polițiști, dar și alte persoane, infracțiunile fiind luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor. Au fost făcute percheziții inclusive la Serviciul Județean Anticorupție Suceava, aspect care conferă o și mai mare dimensiune acestui caz de corupție, care vine să umbrească activitatea zecilor de mii  de polițiști onești care își fac zi de zi datoria.

Grav este că, deși a existat un precedent, anume “fabrica de permise” de la Pitești, nimeni nu pare să fi învățat ceva din pățania șpăgarilor “destructurați” acum zece ani, poate și pentru că cei mai mulți au scăpat cu pedepse destul de ușoare în raport cu faptele comise.

Revenind la cazul de la Suceava, până și modul de funcționare al circuitului șpăgilor reprezintă circumstanță agravantă.
În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor. Toate acestea erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore, mai spun procurorii  DNA.

Culpa este așadar uriașă, fără a vorbi aici strict legat de faptele de corupție. Marea vină constă în acordarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumuri publice fără a dispune de cunoștințele teoretice și abilitățile practice obligatorii, precum și de a autoriza circulația unor sicrie pe roți. Din aceste motive cei implicați  sunt vinovați, cel puțin din punct de vedere moral, inclusiv de crimă cu premeditare și ar trebui să plătească în consecință! Nu ne mai mirăm că România este pe primul loc în Europa ca număr de accidente și număr de victim în evenimente rutiere și nici nu excludem posibilitatea ca banda de la S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava să fi dispus și de protecție politică.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *