joi , 21 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Dâmbovița: 60 de cazuri noi confirmate, rata de infectare rămâne 1,3 la mieTârgoviște: Puturoșilor care n-au ieșit la muncă le-a fost tăiat ajutorul social!Bărbat de 49 ani, reținut pentru violență în familie și distrugereȘcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” este gata să-și redeschidă porțileSe vede luminița de la capătul tunelului ?!Adrian Țuțuianu, Pro România, despre rezilierea contractului pentru DN 71:” E dramatic și înseamnă o amânare a AJOFM propune cinci cursuri de formare profesională cu începere în ianuarieCriza coronavirus: Rata de pozitivare scade sub 10%. Peste 1000 de pacienți internați la ATIMoment de bilanț la IJJ Dâmbovița: Peste 16.500 de misiuni executate de jandarmi în 2020Dâmbovița: Peste 16000 de cazuri de infectare cu coronavirus de la începutul pandemieiTupeu: Se plimba prin Dragomirești fără permis și cu mopedul furat din aceeași localitate!Președintele Consiliului Judeean, Corneliu Ștefan, a cerut ministrului Transporturilor să continue proiectul DN 71Rata șomajului în Dâmbovița stagnează la 3,24%Blocajul campaniei de vaccinare pe înțelesul tuturor…Titus Corlățean, despre Cabinetul Cîțu:”Un guvern de mincinoși!”Proiectul politic Pro România continuă, nu neapărat și fuziunea cu ALDEPercheziții în București, Dâmbovița și alte patru județe, la membrii unei grupări specializate accesarea frauduCriza coronavirus: A fost depășit pragul de 700000 de îmbolnăviri de la debutul pandemieiDezbatere dedicată Unirii Principatelor RomâneSpectacol Folcloric dedicat Unirii Principatelor
Home / SĂNĂTATE / DSP Dâmbovița-Campanie de informare sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”

DSP Dâmbovița-Campanie de informare sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”

Direcţia de Sănătate Publică Dambovita derulează în luna decembrie 2020 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TB), HIV și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19.

Tema campaniei de anul acesta este:STOP TB, HIV, HEPATITA . Biroul OMS Europa a lansat în anul 2018 documentul Natiunilor Unite referitor la Programul “STOP TB, HIV si Hepatită virală”.

In Romania, Institutul Național de Pneumoftiziologie «Prof. Dr. Marius Nasta», organismul competent pentru supravegherea tuberculozei, a raportat pentru anul 2018, în sistemul european TESSy –12199 cazuri de tuberculoză, cu 6% mai puține față de anul precedent.

În sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2019 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 234 cazuri, cu 7 mai puține față de anul precedent.

Mesaje cheie:

  • Pandemia COVID-19 a demonstrate că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea este în siguranță;
  • Lăsarea oamenilor în urmă nu este o opțiune dacă vrem să reușim;
  • Eliminarea stigmatizării,discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor cu BT și COVID-19;
  • Pentru a pune capăt TB, HIV, HV până în 2030, avem nevoie de voință politică pentru a ne atinge scopul;
  • Solidaritatea și responsabilitatea comună ne impun să vizualizăm într-un mod nou răspunsurile la sănătate.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună. În multe privințe, prevenirea  BT – TB, HIV, HV- ca o amenințare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.

Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală schimbă o viață, nu doar in termeni de sănătate personală, darși de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare. Toate Statele Membre europene și partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TB și hepatită virală, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naționale.

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor BT  este coordonată de Ministerul Sănătăţii  sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *