sâmbătă , 27 februarie 2021
STIRI PE SCURT
La Târgoviște rata de infectare a urcat la 2,31 la mie!Indivizi bănuiți de furt calificat și tâlhărie calificată, reținuți de polițiștii din MoreniTitus Corlățean:”Cinismul guvernanților și disprețul pentru cetățeni a atins cote de neimaginat!”Arest preventiv pentru doi indivizi bănuiți de comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, violare de domiSindicaliști de la COS și reprezentanți ai PNL Târgoviște au desfășurat un protest comun, pe DN 71DSP Dâmbovița- stoc disponibil de peste 17250 de doze de vaccin antigripalCriza Coronavirus: Aproape 4000 de cazuri noi confirmate în ultimul intervalBugetul pe 2021- o formă de discriminare pentru Dâmbovița și dâmbovițeniFetiță de 11 ani spulberată de un TIR, la RăcariDoreii de la Drumuri Naționale sparg tiparele: Au “reabilitat” podul provizoriu de la Pucioasa!!!Senatorul Titus Corlățean, ghid la Palatul Parlamentului pentru Gheorghe Hagi și ambasadorul JaponieiSituația rămâne critică la Pucheni! La Târgoviște rata de infectare a depășit 2 la mie!Găești:Peste 20 de persoane evacuate din cauza recordului defect la o butelie cu butanMoreni:Amenzi pentru persoanele surprinse fără mască medicală în proximitatea școlilorTârgoviște:A fost semnat contractul de lucrări pentru modernizarea transportului publicDonație consistentă a Nuclearelectrica pentru Spitalul de Urgență TârgovișteAproape 4000 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, 985 pacienți în stare geavă la Terapie IntensivăTrecutul militar din perspectiva vieții de familie- Expoziție inedită la Muzeul de Istorie60 de tineri dâmbovițeni înscriși până acum la școlile de subofițeri jandarmiDacia-Renault, donație pentru copiii cu posibilități materiale reduse
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / România, a mia oară oaia neagră a Europei!

România, a mia oară oaia neagră a Europei!

Fără ca asta să reprezinte o premieră, România este vizată de o procedură de infringement din partea Comisiei Europene,  pentru neîndeplinirea obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația națională privind combaterea fraudelor cu fonduri europene.

Anunțul a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană, care   a decis să trimită avize motivate Irlandei și României. Este o situație gravă, pe de o parte prin prisma faptului că sunt ani de zile de când s-a solicitat transpunerea normelor UE în legislația  națională privind combaterea fraudelor vizând interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal. Potrivit calendarului, statele membre trebuiau să informeze Comisia până în iulie 2019 cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a directivei. Pe de altă parte, România a ajuns astfel într-o lumină proastă tocmai acum, când lupta pentru fondurile de reconstrucție și reziliență este mai aprigă decât oricând.

Revenind la armonizarea legislației autohtone cu directivele europene, trebuie spus că aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii. Aspect foarte important, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), care va investiga, va urmări penal și va obține sancționarea acestor infracțiuni.

Mai adăugăm aici că  procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor  au fost deschise de Comisia Europeană încă din septembrie 2019, când a trimis  câte o scrisoare de punere în întârziere Irlandei și României. N-a făcut nimeni nimic pentru a remedia situația și, în urma avizelor motivate, România și Irlanda mai au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Nu spunem aici că România va ajunge să fie penalizată financiar. Este însă evident că sunt grupuri de interese deranjate de respectiva directivă europeană și dispuse la orice pentru a amâna cât mai mult armonizarea cu legislația internă, teama de a da piept cu Parchetul European fiind evidentă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *