duminică , 7 martie 2021

Cearta pe jucărele

Pe măsură ce cresc tensiunile dintre liberali și useriști, devine tot mai clar că ai noștri politicieni s-au războit cu atâta aplomb mânați de gândul la câștiguri personale și de grup și nici pe departe ca să ne fericească cu priceperea lor în administrarea treburilor țării. Avem parte deja de dialoguri la distanță dezagreabile, iar cei cu ținere de minte rememorează acel experiment numit “Convenția Democrată”, cu o guvernare haotică ce a lăsat urmări catastrofale în evoluția economico-socială a României. Departe de a avea experiența, ca să nu spunem cultura unei guvernări în coaliție, politicienii de dreapta sunt deja gata să se încaiere, dacă nu chiar să ajungă pe poziții ireconciliante.

Totul a pornit de la o primă întrunire a liberalilor, hotărâți să-și tragă partea leului, adică funcția de prim-ministru, cele mai importante ministere plus președinția Camerei Deputaților, ca premiu de consolare pentru demisionarul Ludovic Orban. Liberalii și-ar fi  împărțit funcțiile și portofoliile din Guvern marți, într-o ședință restrânsă, la sediul din Modrogan. Pe surse s-a aflat  că în interiorul partidului sunt patru propuneri pentru funcția de premier,  dar Nicolae Ciucă va fi susținut de liberali pentru un mandat plin, pentru a fi pe aceeași lungime de undă cu președintele. Liberalii au strâns rândurile în jurul lui Ludovic Orban și vor șefia Camerei Deputaților  iar Senatul să meargă la USR. În ceea ce privește portofoliile din Guvern, vor musai opt ministere, cinci vor da USR-ului și trei pentru UDMR . Între cele opt intenționează să mențină portofoliile de la Interne, Justiție, Economie, Finanțe, Transporturi, Dezvoltare și Fonduri Europene. Adică tot ceea ce înseamnă bani și putere efectivă.

A fost o primă mișcare evident neinspirată, care i-a făcut pe useriști să vadă roșu în fața ochilor. Planurile liberalilor de împărțire a posturilor în viitoarea coaliție de guvernare nu sunt pe placul USR-PLUS. Negocierile nici nu au început oficial și sunt teme și propuneri care ridică probleme în partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș. O primă nemulțumire pare să fie legată de postul de președinte al Camerei Deputaților pe care USR-PLUS îl dorește pentru Dan Barna. ”Conducerea Senatului propusă de liberali nu este o miză pentru USR-PLUS. E o soluție mai bună ca USR-PLUS să ia șefia Camerei, dacă președintele vine cu un premier de la PNL”,  spus Barna, după ce a atras atenția că USR vrea să fie partener la guvernare, nu partid “ajutător”.

Mai trebuie spus că sunt ministere la care nu s-ar prea băga nici unii nici ceilalți iar udemeriștii își văd de ale lor, conștienți fiind că atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *