joi , 21 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Viorica scrie… O carte…Pucioasa: Spectacol dedicat Unirii Principatelor RomâneDâmbovița: 60 de cazuri noi confirmate, rata de infectare rămâne 1,3 la mieTârgoviște: Puturoșilor care n-au ieșit la muncă le-a fost tăiat ajutorul social!Bărbat de 49 ani, reținut pentru violență în familie și distrugereȘcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” este gata să-și redeschidă porțileSe vede luminița de la capătul tunelului ?!Adrian Țuțuianu, Pro România, despre rezilierea contractului pentru DN 71:” E dramatic și înseamnă o amânare a AJOFM propune cinci cursuri de formare profesională cu începere în ianuarieCriza coronavirus: Rata de pozitivare scade sub 10%. Peste 1000 de pacienți internați la ATIMoment de bilanț la IJJ Dâmbovița: Peste 16.500 de misiuni executate de jandarmi în 2020Dâmbovița: Peste 16000 de cazuri de infectare cu coronavirus de la începutul pandemieiTupeu: Se plimba prin Dragomirești fără permis și cu mopedul furat din aceeași localitate!Președintele Consiliului Judeean, Corneliu Ștefan, a cerut ministrului Transporturilor să continue proiectul DN 71Rata șomajului în Dâmbovița stagnează la 3,24%Blocajul campaniei de vaccinare pe înțelesul tuturor…Titus Corlățean, despre Cabinetul Cîțu:”Un guvern de mincinoși!”Proiectul politic Pro România continuă, nu neapărat și fuziunea cu ALDEPercheziții în București, Dâmbovița și alte patru județe, la membrii unei grupări specializate accesarea frauduCriza coronavirus: A fost depășit pragul de 700000 de îmbolnăviri de la debutul pandemiei
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Au tranșat ciolanul PUTERII

Au tranșat ciolanul PUTERII

Nu am înțeles prea bine de ce – vorbim în fond despre o târguială la sânge, dar liderii PNL, USR și UDMR au prezentat de o manieră triumfalistă faptul că s-a  ajuns la un acord pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare. Într-un moment prost ales, când oamenii aveau cu totul alte preocupări, răspândacii au înfundat practic toate canalele media trâmbițând propunerea de viitor prim-ministru și n-am priceput nici de unde atâta entuziasm  vizavi de nominalizarea actualului ministru de Finanțe. Pentru că Florin Cîțu- și  nu-i contestăm aici capacitatea profesională, nu este nici popular  și are unele vulnerabilități. Se exprimă greoi și nu este uitat episodul din primăvară, când a declinat propria nominalizare cu puțin înaintea votului de investire, gest prezentat de mulți politicieni și comentatori ca o fugă de responsabilitate.

Revenind la viitorul guvern, s-a mai aflat că vor fi doi vicepremieri, câte unul pentru USR-PLUS și UDMR și că va avea 18 ministere. PNL va conduce  nouă ministere, USR  și-a adjudecat șase portofolii,  iar UDMR  s-a ales cu trei, cam prea multe pentru cele cinci procente zestere electorală.

În ceea ce priveşte cele două funcții de preşedinte de la Parlament, preşedinte al Senatului va fi desemnat un reprezentant USR-PLUS, iar șefia Camerei Deputaţilor va reveni PNL. Una peste alta, la prima vedere liberalii și-au tras partea leului, adică funcția de prim-ministru, jumătate din ministere plus președinția Camerei Deputaților, atât de râvnită de Ludovic Orban. În realitate, dacă analizăm puțin lista de mai jos, realizăm că, după ce a pierdut alegerile în fața PSD, PNL a mai pierdut o dată, de această dată în fața USR-PLUS și UDMR.

Prim-Ministru  Florin Cîțu – PNL

 

 • Ministerul Apărării Naţionale – PNL
 • Ministerul de Externe – PNL
 • Ministerul Finanţelor Publice – PNL
 • Ministerul de Interne – PNL
 • Ministerul Educaţiei Naţionale – PNL
 • Ministerul Energiei – PNL
 • Ministerul Agriculturii – PNL
 • Ministerul Culturii – PNL
 • Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – PNL
 • Ministerul Justiţiei – USR-PLUS
 • Ministerul Transporturilor – USR-PLUS
 • Ministerul Sănătății – USR-PLUS
 • Ministerul Fondurilor Europene – USR-PLUS
 • Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – USR-PLUS
 • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – USR-PLUS
 • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – UDMR
 • Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – UDMR
 • Ministerul Sportului şi Tineretului – UDMR

Ținând cont că Bogdan Aurescu și generalul Ciucă, adică doi profesioniși, vor rămâne la Externe, respectiv Apărare, că la Educație se vorbește de Sorin Câmpeanu, venit de la ALDE via Pro România, putem spune fără teama de a greși că PNL va avea practic numai șase miniștri, fix cât USR-PLUS. Are MAI și Finanțele ca ministere de forță dar și Ministerul Muncii, unde totdeauna au fost probleme.

Cât despre Barna, după ce a pus mâna pe Justiție, Transporturi și Fonduri Europene, evident că a avut tot dreptul să declare că  “a fost  găsită cea mai bună soluție, credem noi, pentru majoritate parlamentară și pentru un guvern care să aibă echilibru. Cu siguranță că nici în visele lui bune nu spera la asemenea pleașcă. USR va controla cele mai bogate ministere și va deveni un partid și mai vizibil. Are destule motive de mulțumire și Kelemen Hunor, cu ministerele Dezvoltării și Apelor și Pădurilor la degetul mic.

În concluzie, Partidul Național Liberal a pierdut enorm, plătind cu cele mai importante ministere și sacrificând în același timp miniștri dintre cei mai performanți, doar pentru ca președintele partidului să fie sigur că rămâne la butoane. Președinția Camerei Deputaților a costat mai mult decât face  și rămâne de văzut cum se vor așeza apele în partid, mai ales că tortul puterii n-a fost împărțit chiar pe placul multora rămași pe dinafară, ca să nu mai amintim de  nemulțumirea primului între președinți, numindu-l aici pe Klaus Iohannis.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *