joi , 21 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Dâmbovița: 60 de cazuri noi confirmate, rata de infectare rămâne 1,3 la mieTârgoviște: Puturoșilor care n-au ieșit la muncă le-a fost tăiat ajutorul social!Bărbat de 49 ani, reținut pentru violență în familie și distrugereȘcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” este gata să-și redeschidă porțileSe vede luminița de la capătul tunelului ?!Adrian Țuțuianu, Pro România, despre rezilierea contractului pentru DN 71:” E dramatic și înseamnă o amânare a AJOFM propune cinci cursuri de formare profesională cu începere în ianuarieCriza coronavirus: Rata de pozitivare scade sub 10%. Peste 1000 de pacienți internați la ATIMoment de bilanț la IJJ Dâmbovița: Peste 16.500 de misiuni executate de jandarmi în 2020Dâmbovița: Peste 16000 de cazuri de infectare cu coronavirus de la începutul pandemieiTupeu: Se plimba prin Dragomirești fără permis și cu mopedul furat din aceeași localitate!Președintele Consiliului Judeean, Corneliu Ștefan, a cerut ministrului Transporturilor să continue proiectul DN 71Rata șomajului în Dâmbovița stagnează la 3,24%Blocajul campaniei de vaccinare pe înțelesul tuturor…Titus Corlățean, despre Cabinetul Cîțu:”Un guvern de mincinoși!”Proiectul politic Pro România continuă, nu neapărat și fuziunea cu ALDEPercheziții în București, Dâmbovița și alte patru județe, la membrii unei grupări specializate accesarea frauduCriza coronavirus: A fost depășit pragul de 700000 de îmbolnăviri de la debutul pandemieiDezbatere dedicată Unirii Principatelor RomâneSpectacol Folcloric dedicat Unirii Principatelor
Home / ECONOMIC / ITM Dâmbovița: Cazuri de muncă nedeclarată depistate la firme de construcții

ITM Dâmbovița: Cazuri de muncă nedeclarată depistate la firme de construcții

Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii I.T.M. Dambovita a efectuat în luna decembrie 2020 controale de fond, tematice și cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori care angajează salariaţi pe bază de contract individual de muncă, atât în domeniul relaţiilor de muncă cât și în domeniul sanătații și securității în muncă

În contextul evoluției situației epidemiologice naționale și județene generate de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2, I.T.M. Dâmbovița a intensificat verificările, inspectorii de muncă desfășurând acțiuni de control atât în timpul zilei cât și în timpul nopții, în zilele lucrătoare și în week-end, urmărindu-se în plus fată de tematicile obișnuite de control, conștientizarea angajatorilor cu privire la riscurile de contaminare cu noul coronavirus. Astfel, verificarea efectuării triajului epidemiologic și a evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii au constituit o prioritate în acțiunile inspectorilor de muncă.

În luna decembrie 2020, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă si securitate si sănătate in muncă,  au fost verificați 160 de angajatori, aplicându-se 82 sancțiuni contravenționale și amenzi în valoare 151500 lei. În raport cu neconformitățile constatate în timpul controalelor, au fost dispuse 157 de măsuri cu termen de remediere a deficientelor identificate. Totodată, au fost depistate 7 persoane lucrând fără forme legale de angajare. Munca nedeclarată a fost întâlnită în domeniul construcții  și au fost comunicate de către angajatori către I.T.M. Dămbovița un număr de 9 evenimente/accidente la locul de muncă.

Un rol prioritar în cadrul instituției l-a avut activitatea de soluționare a petițiilor și reclamațiilor adresate de salariați care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel în luna decembrie 2020 în cadrul I.T.M. Dâmbovița au fost înregistrate 40 de petiţii și reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate vizau în principal neîntocmirea formelor legale la angajare sau probleme legate de încetarea contractelor individuale, neplată drepturi salariale, neacordare concediu odihnă, încălcarea prevederilor legale care reglementează programul de lucru, neeliberarea adeverinţelor de salariat.

Cu aceeași prioritate au fost efectuate controale urmare a sesizărilor adresate prin intermediul cutiei poștale amplasate la intrarea în unitate cu scopul ca persoanele implicate direct sau cele care au cunoștința de situații privind încălcarea prevederilor legale care reglementează legislația muncii, să le poată sesiza rapid și sub protecția anonimatului”- a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

La solicitarea persoanelor interesate, I.T.M. Dâmbovița a eliberat extrase revisal, în acest caz termenul de eliberare fiind de cel mult 24 de ore de la data înregistrării cererii și adeverințe de vechime.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *