sâmbătă , 10 aprilie 2021

Vaccinarea, între polemici și reticență

Pentru că vaccinarea a debutat aproape simultan și nici nu există precedente ori modele verificate pentru  situații de asemenea complexitate, este firească diferența de abordare dintre țările  care au  început campania de imunizare anti-COVID19. Este și principalul motiv pentru care au și apărut discuțiile, totul pe fondul nemulțumirii populației că procesul rămâne totuși prea lent: de ce sunt vaccinați unii înaintea altora?  Pentru că, nu este dificil de intuit,  problema cea mai grea nu este demararea unei asemenea  campanii, ci atingerea ritmului propus  și asigurarea continuității: eventuale întârzieri nu numai că periclitează programul dar pot ajunge să influențeze chiar eficiența demersului. Nimeni nu a descoperit soluția perfectă dar este déjà supărător ce se întâmplă în România! Și nu vorbim aici numai despre startul greoi ori stângăciile inerente în absența unor experiențe cât de cât similare ca amploare. Plus că avem déjà uvertura detractorilor de meserie și a trompetelor care falsează în funcție de interesele pe care le slujesc cu atâta osârdie.​

Ca exemplu, în timp ce în UE discuțiile sunt aplicate, se dezbate  dacă medicii și asistentele medicale ar trebui vaccinați înaintea vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile sau invers, la noi aproape toată media a tăbărât pe managerul Spitalului de la Găești, care n-a fost de accord să se piardă niște doze prețioase din vaccinul salvator. Că va plăti poate  prețul propriilor declarații, deși nu i-a fost stabilită vreo culpă, asta este problema dumnealui. Cu alte cuvinte, după prostul obicei, ne pierdem în mărunțișuri iar goana după senzațional primează în raport cu informarea corectă și  dezbaterea unor aspecte  cu adevărat importante.

Privim cu jind spre mai multe țări- nominalizând aici în mod special  Israel și Germania, unde  campania de vaccinare merge strună: s-au concentrat pe persoanele cele mai vulnerabile, pentru a slăbi presiunea pe secțiile ATI, practic pe întreg sistemul medical, se imunizează personalul medical și nu rămâne nicio piedică pentru etapa de anduranță a imunizării în masă. Din câte s-a văzut până acum, nici la noi nu sunt probleme cu strategia și nici cu lanțul de aprovizionare. Se cunoaște că avem un profesionist la comandă și asta dă încredere.

În plus,Comisia Europeană a dat niște recomandări clare la sfârșitul anului trecut referitoare la procesul de vaccinare și România le respectă. Ideea de bază a fost  ca primii pe listă să fie trecuți angajații din sistemul sanitar și cei din asistența socială, persoanele trecute de 60 de ani și cele vulnerabile din cauza bolilor suferite.
Și era normal să fie așa, pentru că există o legătură strânsă între vulnerabilitățile semnalate în timpul pandemiei de fiecare țară în parte și începutul campaniei de vaccinare. Practic, s-a început la nivel simbolic, cu salvarea acelor categorii sociale care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei.

Faptul că, în România, prima categorie cu care s-a început vaccinarea a fost personalul medical n-a fost blamat , după ce s-a vorbit tot anul 2020 despre abnegația și suferințele oamenilor din linia întâi în lupta cu pandemia. A fost ceva firesc ca  primii chemați să fie imunizați în fața bolii să fie tocmai medicii și personalul medical chemat să salveze pacienții cu COVID-19.

Cum spuneam însă mai devreme, greul abia începe, extrem de  importante fiind atingerea ritmului propus și evitarea blocajelor. Sunt asigurări în sensul că există logistica necesară, resursele materiale și că aprovizionarea cu dozele de vaccin nu va ridica probleme.  Aici ajungem însă  la lipsa de încredere pe care o au oamenii în vaccinul anti-COVID19 și la răul pe care îl fac unii care se trezesc vorbind aiurea. Am dat ca exemplu Israelul și Germania și mai trebuie adăugat că acolo gradul de conformare voluntară depășește 95% din totalul populației, situație regăsită și la alte popoare care au o cultură medicală solidă.

La noi în schimb, oficial se vorbește  că antivacciniștii nu ar  reprezenta mai mult 10% din populație, ceea ce pare totuși o estimare cam optimistă. Foarte mulți sunt însă cei nehotărăți,  dispuși să așteapte să se vaccineze alții înainte. Și pe undeva este normal să existe mulți dispuși să mai tărăgăneze, să existe o oarecare reticență și chiar teamă. Și aici ar fi cazul ca statul să intervină cu o campanie de informare mai vastă și chiar agresivă, dar pe limba cetățeanului de rând. Trebuie combătuți nu numai contestatarii vaccinării ci și acei lideri de opinie care dau cu bâta-n baltă. Avem aici ca exemplu cazul unui șef etern de sindicat- nu dăm nume deocamdată, care se trezește să spună că numai 40% dintre profesori sunt dispuși să se vaccineze. De unde știe ? De ce amestecă problema vaccinării în discuția despre creșteri salariale? La fel, au fost voci care afirmă că jumătate dintre cadrele medicale ar refuza imunizarea. Nu este chiar nimeni în stare să combată asemenea inepții?

Pe de altă parte, complementar unei informări eficiente, campania de vaccinare din România ar putea fi stimulată cu unele exemple: pot ajuta enorm marii sportivi ai țării, artiștii cu notorietate și chiar politicienii care se bucură de încrederea și respectul oamenilor, atâția câți mai sunt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *