joi , 28 ianuarie 2021
STIRI PE SCURT
Imunizare tipic mioritică: Amărăștenii amânați după Paște și cabinete cu circuit închis pentru “esențialiEi nu se joacă! Noi ne … relaxămSenatorul Titus Corlățean a denunțat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei “sindromul puterii abDâmbovița: Rata de infectare cu COVID-19 scade spre 1 la miePietoni și bicicliști, sancționați în rând cu șoferii indisciplinațiReprezentanții Asociației Municipiilor au discutat despre finanțarea învățământului preuniversitar cu ministrul Criza coronavirus: Mai mult de 18000 de români infectați cu COVID-19 au decedat de la începutul pandemieiAproape 4000 de amenzi pentru încălcarea măsurilor de protecție sanitară, în numai 24 de oreCornel Ștefan, președinte Consiliu Județean:”Avem un program cu proiecte foarte importante pentru Dâmbovița și TSenatorul Titus Corlățean, reales vicepreședinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegProiect de 21 de milioane de lei pentru modernizarea și eficientizarea iluminatului public în TârgovișteNebunie pe Vlașca : Se tratează de COVID-19 cu antiparazitare pentru câini!Dâmbovița: Cinci comune fără niciun caz nou de infectare în ultimele 14 zileA plouat cu amenzi peste șoferii indisciplinațiPurtător de cuvânt PSD Dâmbovița:”Guvernul Țeparilor mai dă o țeapă!”Trei sferturi dintre șomerii dâmbovițeni sunt din categorii greu și foarte greu ocupabileDeputatul Radu Popa e hotărât să spună dâmbovițenilor cât îi costă “politica nepăsării”!Criza coronavirus:Numărul pacienților în stare gravă a trecut iar de 1000Târgoviște:Proiectul noului parc de la fosta UM Gară se apropie de finalizareŞase cincinale jumătate fără Ceauşescu
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Investiții… politice

Investiții… politice

Una dintre ultimele statistici legate de rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie, evaluează cam cât  au cheltuit partidele, oficial,  pentru fiecare vot pe care l-au primit. O primă concluzie, privind “extremele”, arată că cel mai scump a fost la Pro România, iar cel mai profitabil la AUR.

Pe înțelesul cititorilor, calculele au avut la bază cererile însumate ale partidelor, care au solicitat  decontarea a nu mai puțin de 148 de milioane de lei, aproape 30,5 milioane de euro, reprezentând  cheltuielile din campania electorală. Pe baza datelor Autorității Electorale și a numărului de voturi obținute, s-a calculat cât de eficiente au fost investițiile electorale ale partidelor.

Cum spuneam, o  concluzie a studiului a fost că cea  mai mare cheltuială  raportată la fiecare vot obținut a făcut-o Pro România. De partea cealaltă, cel mai bun raport cost-beneficiu este în cazul AUR. Concret, partidul lui Victor Ponta a cheltuit 28.018.828 de lei în campania pentru parlamentare și a obținut doar 244.227 de voturi, Pro România având în aceste condiții cel mai scump vot: 114 lei, ceea ce  nu i-a adus însă și intrarea în Parlament. Lucru valabil și pentru PMP care a cheltuit 19.674.029 de lei și a obținut 291.485 de voturi, costul pentru fiecare sufragiu  fiind de 67 de lei.

AUR, în schimb, a cheltuit 1.527.205 de lei și a fost votat de 541.938 de români, investiția în fiecare vot fiind de 2,8 lei, adică  cea mai profitabilă dintre toate partidele parlamentare. Cu premiul cel mare, intrarea în Parlament cu un scor incredibil. Altfel spus, AUR a cheltuit de peste 25 de ori mai puțin decât Pro România și PMP la un loc și a obținut de două ori mai multe voturi!

Dintre partidele parlamentare, PSD a cheltuit în campania electorală  cei mai mulți bani și are cel mai scump vot dintre  formațiunile reprezentate în forul legislativ. Partidul lui Marcel Ciolacu cere rambursarea a 43.359.958 de lei. PSD a fost votat 1.732.289, astfel că investiția făcută pentru obținerea fiecărui vot este 25 de lei.

Pe aproape sunt și liberalii cu 23,9 lei/alegător. PNL a cheltuit 36.149.973 de lei și a primit 1.511.227 de voturi.

USR-PLUS solicită decontarea cheltuielilor electorale în valoare de 15.240.362 de lei. Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a obținut 936.864 de voturi , însemnând o investiție de 16,2 lei pentru fiecare dintre ele.

În topul cheltuielilor de campanie urmează UDMR, cu 3.415.481 lei. Uniunea lui Kelemen Hunor a fost votată de 348.262 de alegători și a avut un vot de 9,8 lei.

După cum se vede , cheltuielile de campanie reprezintă investiții deosebit de profitabile pentru politicieni, mai ales că banii sunt rambursați de la buget prin AEP. Odată cheltuiala recuperată, tot ce urmează: funcții, indemnizații, sinecuri, reprezintă profit curat, exclusiv pe spinarea contribuabililor, cum s-ar spune “și bătuți și cu banii luați”: odată pentru că le acoperă cheltuielile inerente datului în stambă, cum se întâmplă de regulă în campania electorală și apoi pentru că le asigură  patru ani de huzur. Cu bonus consistent pentru cei care ajung la butoane, cu perspectiva unor felii și mai babane de cașcaval.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *