marți , 13 aprilie 2021

Nebunie pe Vlașca : Se tratează de COVID-19 cu antiparazitare pentru câini!

Este absolut incredibil ce se întâmplă zilele astea, cu o parte dintre români strigând cu o mare doză de inconștiență “relaxare” și  cu o alta aproape isterizată, care pică la cealaltă extremă, fiind  gata să înghită orice de frica perfidului coronavirus. Dacă în prima situație a fost suficientă agitația stârnită, deloc dezinteresat, de câțiva zănatici cu valențe de anarhiști, și în celălalt caz a fost suficientă rostogolirea pe rețelele de socializare a năstrușnicei idei că un medicament antiparazitar pentru animale ar fi eficient în prevenția și tratarea infecției cu COVID-19.

Tonul la nebunie pare să-l fi dat teleormănenii, care au luat cu asalt farmaciile veterinare. Faptul  confirmat de  mai mulți farmaciști și medici veterinari care susțin că, de câteva zile, stocurile de IVERMECTINĂ- medicament antiparazitar, s-au epuizat și că ar exista chiar și o listă de așteptare. Mai mult decât atât, nimeni dintre cei interesați nu pare dispus să priceapă că “hapul” cu pricina nu este indicat în niciun caz pentru uz uman.

Și din câte am aflat, nebunia a depășit cu mult granițele  Teleormanului, dispărând rapid stocurile din mai multe județe, în ciuda avertismentelor medicilor care  nu sunt de acord cu utilizarea acestui medicament în consumul uman. Una la mână,  nu  există studii  care să arate care sunt efectele adverse ale acestuia. În al doilea rând, substanța activă din invermectină se  găsește și în  unele medicamente umane, cum este spre exemplu stromectolul, care este un antibiotic cu efect antiparazitar.

Cam atât despre goana după un medicament prescris de veterinari pentru cățeii cu scabie ori alți  paraziți, cu precizarea că nu este pentru prima dată când românii se dau în vânt după asemenea produse de uz veterinar. Bătrânii care au lucrat pe la CAP-uri ori fostele ferme de stat își amintesc și acum că se ungeau pe răni cu  mibazon ori le dădeau cu  manix, ca să nu mai vorbim de cei care aveau acces la substanțele menite să stimuleze anumite “dorințe” animalelor mai nesimțitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *