joi , 6 mai 2021

SPOR LA … STAT

Ca simbriaș la stat este infinit mai avantajos decât angajat în sectorul privat, este de multă vreme  un enunț axiomatic în România și cu fiecare zi ce trece apar tot mai multe argumente. Ca scurt istoric, falia dintre bugetari și salariații din economia reală a apărut imediat ce primii muncitori români, disponibilizați (un cuvânt mai blând decât “concediați”, reinventat  de bolșevicul Ion Iliescu) din uzinele puse pe butuci de hoți și incompetenți,  au fost obligați să  “se bage slugă la patron”. Chiar dacă diferențele salariale nu erau atât de discriminatorii cum au ajuns astăzi, toată lumea era de acord că statul-vorbind aici de instituții publice, se-nțelege, nu numai că nu  dă faliment dar este și un angajator mai tolerant. Fie că avem în vedere   instituțiile  deconcentrate, agenții sau administrații publice locale. De angajații din învățământ, sănătate, ordine publică, nici nu mai are rost să vorbim, sindicatele fiind extrem de puternice și gata să profite la maxim, cu precădere în perioadele cu încărcătură electoral ridicată… Iar dacă uriașul angajator numit generic “stat”  este infinit mai permisiv, nu este mai puțin adevărat că, în timp, a devenit din ce în ce mai darnic, ba chiar risipitor în raport cu acele categorii socio-profesionale pe care astăzi toată lumea le consideră privilegiate.

Pe scurt, cu complicitatea directă a politicienilor  de toate culorile și doctrinele   care s-au perindat la conducerea țării, “falia” s-a tot lărgit, de am ajuns să vorbim despre ditamai prăpastia, aproape imposibil de sărit astăzi, când societatea românească a fost deja divizată artificial în cel puțin trei categorii sociale: fericiții  bugetari, salariații din economia reală, care privesc cu jind la avantajele primilor, și pensionarii de rând, cu veniturile calculate pe principiul contributivității, care abia trăiesc de la o lună la alta.

De ce acest preambul ? Pentru că  buboiul este pe cale să fie  spart  dar nu pentru că cineva ar dori neapărat să se facă dreptate, să se termine cu inechitatea. Nici vorbă de așa ceva și totul pare să pornească de la lipsa banilor, în condițiile în care aproape tot ce se încasează din taxe și impozite se duce pe plata pensiilor și salariilor. Care salarii ajung de multe ori la fel de nesimțite precum pensile speciale. Statul nu-și mai permite pur și simplu să plătească  enormități precum sporile  pentru munca la calculator,  de toxicitate închipuită,  pentru „uzura prematură a organismului”, pentru praf, care  sunt numai  câteva dintre beneficiile în plus pe care le primesc bugetarii doar că se duc la locurile de muncă mult mai prietenoase comparativ cu condițiile din mediul privat. Nu mai sunt resurse pentru aceste sporuri care aduc bugetarilor între bugetari  mii de lei în plus, lunar, la salariu.  Nu este mai puțin adevărat că nu toți bugetarii primesc aceleași sporuri, chiar dacă desfășoară aceași muncă. Ceea ce reprezintă o altă anomalie!

Nesimțirea unora întrece însă orice închipuire! Spre exemplu,  angajaţii de la Parlament, acolo unde nu este loc decât pentru nepoți și amante, primesc lunar un spor de 15 la sută din salariu pentru condiţii vătămătoare. Vezi Doamne,  funcţionarii de aici ar fi afectaţi de undele electromagnetice care se propagă prin clădire. O clădire atât de “blindată” că nici semnal pentru telefon nu prea este… Culmea, deși  bugetarii de aici lucrează în aceleaşi condiţii, sporul şefilor ajunge să fie şi de opt ori mai mare faţă de al angajaţilor de rând, de parcă ar fi de tot atâtea ori mai expuși, de ne și mirăm de ce nu caută alt loc de muncă mai puțin periculos!

Mare nesimțire și la   Avocatul Poporului, unde angajații  primesc spor pentru că își obosesc ochii în fața computerului, lucrează în praf, dar și pentru că pe birouri se găsesc diverse bacterii. La fel la Curtea Constituțională, unde  fiecare judecător primeşte lunar două sporuri, practic, pentru acelaşi lucru.  Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut. Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică. Angajați din Ministerul Educației primesc bani în plus la salariu pentru că lucrează într-un mediu toxic, la fel ca minerii. Funcționarii de la Ministerul Transporturilor primesc sporuri și pentru că pe clădirea în care lucrează se află antene. Pandemia a generat sporuri pentru cei care s-ar fi aflat în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Și nu este vorba aici de cadrele medicale, ci de angajații de la mai multe prefecturi din țară, care au primit un spor de 30% din salariul de bază de când cu criza sanitară.

Una peste alta, sunt 1,2 milioane de bugetari care primesc sporuri, adică aproape toți, indiferent de agenția sau de instituția la care lucrează, cireașa de pe tort revenind, bineînțeles șefilor care primesc inclusiv  spor de cumul de funcții !!!

Din pricina gravei crize economice conexe crizei sanitare, se preconizează așadar reduceri de sporuri iar fiecare instituție a statului trebuie să-și reorganizeze activitatea și să opereze  reduceri de  cheltuieli. Ar fi un început dar nici pe departe suficient câtă vreme cei de la putere procedează  la fel cu predecesorii, fiind și ei extrem de preocupați să-și căpătuiască protejații. Și cum ar putea face asta mai lesne decât angajându-i în locuri călduțe, pe lefuri foarte bune și, până una alta, cu sporuri pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *