Cu o întârziere de cel puțin două luni, asta ținând cont că în decembrie am avut alegeri parlamentare și s-a format noul guvern, a fost pusă în dezbatere publică Legea Bugetului de Stat pe 2021. O dezbatere precedată de mai multe declarații ale unor lideri ai coaliției, care neagă tensiunile generate pe fondul repartizării sumelor pentru diferitele ministere. Sigur, nu este chiar totul bătut în cuie dar este cert că va fi austeritate.
Nu e nicio divergență în Coaliție, toți vrem bani mai mulți, dar 7% este un deficit foarte mare”- tot explică acei politicieni care vor să ne convingă că ar ieși fum fără foc.
Revenind la proiectul pus în discuție, principalele repere sunt o creșterea economică 4,3%, ceea ce ar însemna un Produs Intern Brut de 1.116 miliarde lei, cu precizarea că preconizata creștere este raportată la 2020, an în care economia a fost aproape oprită o lungă perioadă de timp.
Asupra deficitului bugetar estimat 7,14 – 7,16% din PIB, déjà sunt mari controverse iar despre un alt pilonal construcției bugetare, anume investițiile publice, vorbim despre o alocare de 60,8 miliarde de lei.
Ca repere în plan social avem măsurile de plafonare a punctului de pensie la 1.442 de lei, faptul că nu se vor mai emite vouchere de vacanță în acest an iar gratuitatea de transport pe tren pentru elevi va fi de doar 50%. Sunt plafonate salariile în sectorul bugetar și se vorbește despre eliminarea unor sporuri, toate la un loc fiind justificate public prin imperativul atingerii țintei de deficit propuse.
Vorbind despre nemulțumiri, protestelor începute déjà de mai multe sindicate li se adaugă revolta reprezentanților administrațiilor publice locale, împovărate de cheltuieli în plus, în urma pandemiei, și cu perspectiva de a primi sume considerabil mai mici față de anii trecuți.