duminică , 7 martie 2021

Proiect de lege privind interzicerea cumulului de pensii și salarii de la stat

Potrivit unui proiect de lege anunțat de ministrul Muncii, pensiile  de la stat nu vor mai putea   fi cumulate cu salariul din sistemul bugetar. Pe viitor, pensionarii de la stat  care vor să se reangajeze în sistemul public, vor trebui să opteze între pensie și salariu, a mai precizat Raluca Turcan.

“Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat”, a declarat Raluca Turcan pe un post național de televiziune.

Potrivit proiectului de lege, bugetarii care aleg salariul vor putea rămâne angajaţi până la maximum 70 de ani. Pensionarii de la stat care vor să mai lucreze  vor avea două alternative: se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie ori se angajează în mediul privat.

Cu siguranță, un asemenea proiect va genera controverse și vor fi multe trompete care vor invoca aici interzicerea unui drept fundamental, anume dreptul la muncă. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa iar cumulul pensiei de la stat cu salariul de la stat este exclusiv apanajul unor privilegiați și o grosolană inechitate în același timp. Adică ies unii la pensie la 45-50 de ani, de regulă cu pensii speciale și , la scurt timp, îi apucă iar dorul de muncă. Asta ca să nu mai vorbim despre cei care se reîntorc la aceleași ministere, dacă nu chiar fix acolo unde au mai prestat. Este o anomalie care nu se mai regăsește prin alte țări, o bătaie de joc la adresa pensionarilor de rând și a tinerilor cărora le este practic imposibil să se angajeze la stat. Pe de o parte din cauza piloșilor, pe de alta că n-au loc de “tinerii pensionari” cu mai multe relații decât chef de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *