duminică , 7 martie 2021

Guvernul “haștag” va … rezista

Răspunzând uneia dintre cele mai populare întrebări de când cu certurile pe împărțirea bugetului, adică a sărăciei, vicepremierul Dan Barna a afirmat că este “posibil” ca în cursul acestui an să “plece”angajaţi din sistemul bugetar. Evaziv, atent să nu erodeze capitalul politic prea tare, Barna a  explicat  că Executivul a cerut companiilor de stat “planuri de reformă explicită” şi că acestea pot avea drept consecinţă şi reorganizarea unor activităţi. Adică a plasat răspunderea unor intermediari, numind aici baronimea aflată la butoanele agențiilor, regiilor și companiilor, multe dintre acestea înregistrându-se cu pierderi de ani și ani de zile. La o adică, Barna va putea să iasă și să spună că nu guvernul a dat oameni afară, dar nu va putea păcăli pe nimeni. Una la mână, mai toate entitățile de care vorbim sunt conduse de indivizi numiți politic, incapabili de altceva decât să-și maximizeze avantajele și profiturile personale. Ori este treaba proprietarului, a statului, prin organismele de execuție, să rezolve ce este de rezolvat, mai ales că există și alte posibilități de reducere a cheltuielilor de personal decât concedierile. Nu-i oprește nimeni pe decidenți să reducă mai întâi posturile de conducere, să taie indemnizațiile de tot soiul, să-i trimită la pensie  pe cei care îndeplinesc condițiile, să mai reducă din mașinile de serviciu, șoferi  ori secretare.

Nu mai înghite nimeni gogoașa că “reforma administrativă este în programul de guvernare şi este unul dintre obiectivele de policy şi ale acestui an şi ale anilor care urmează”, după episoadele gen “fata de la ape”, în care trag ponoasele slujbașii corecți, mai puțin pupincuriști, și nu pipițele care se căpătuiesc grație altor talente decât cele profesionale.
Și a mai făcut liderul USR-PLUS o afirmație explicită: Dan Barna s-a declarat convins că actuala coaliţie de guvernare “va dura în ciuda multor oameni care pun bilete pe la casele de pariuri (…) Va dura pentru că este singura structură de guvernare posibilă acum care poate să facă aceste reforme şi România nu are opţiunea să nu facă reforme în momentul ăsta.”

O enormitate mai mare, în sensul că guvernul “va dura” de dragul și spre binele țărișoarei n-am mai auzit de când am citit operele lui Caragiale… În fapt, liantul care va ține la un loc acestă coaliție neomogenă este puterea de a manevra și apropia bănuțul public. Ca dovadă tocmeala la sânge pe dregătorii și apetența pentru a numi vătafii de partid în funcții cheie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *