duminică , 7 martie 2021

Secretarii de stat, figuranți într-o comedie amară ?!

După ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, Cătălin Drulă, șef la Transporturi și, până la proba contrarie, artizanul “înmormântării” proiectului de lărgire și modernizare a DN 71 Bâldana-Târgoviște, după Stelian Ion, care și-a făcut un scop în viață din desființarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților, Claudiu Năsui , de la Economie, vine să întregească un veritabil “careu de ași” userist. Toți sunt vocali, vor în lumina reflectoarelor dar asta nu înseamnă că sunt și oamenii potriviți  pentru funcțiile pe care le ocupă în urma interminabilei tocmeli cu liberalii. Revenind la Dl. Năsui, este al patrulea ministru  propulsat de partidul lui Barna și Cioloș care iese la rampă, din păcate nu continuând demersurile pentru reintrarea COS Târgoviște în proprietatea statului și salvarea capacităților de producție, cum s-a promis în campania electorală.

Năsui s-a făcut remarcat prin  inițierea unei plângeri penale  la DNA, privind posibila fraudare a programului prin care sunt acordate granturi nerambursabile în valoare de 550 de milioane de euro, din fonduri europene, gestionat de colegul de cabinet și predecesor în funcție, liberalul Virgil Popescu, dar și prin câteva  decizii  mai puțin obișnuite. Este cazul delegărilor succesive ale  atribuțiilor de ministru către secretarii de stat din subordine. Ceea ce nu reprezintă nici pe departe   “un gest banal”, cum  a declarat în numele său un anume consilier Ionuț Tudorică. Același care a mai spus că, fără delegări de responabilități, secretarii de stat sunt de decor. Nu știm câtă considerație are acest “Tudorică” pentru un secretar de stat,  însă nu este deloc clar de ce aceste delegări făcute de Claudiu Năsui prevăd ca secretarii de stat să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, toate actele administrative care vizează principalele domenii, inclusiv pentru companiile din subordinea ministrului. Pentru că, prin statutul funcției,  ministrul este cel care semnează actele admnistrative legate de companiile de stat din subordine, lucru care poate fi verificat  inclusiv în informările de pe Bursa de Valori București, cel puțin  pentru cele listate.

Ca să fim mai expliciți,  una este să delegarea de  atribuții pentru coordonarea unor domenii și alta pentru semnătură. Mai spune “Țăndărică” și că “ministrul, apoi, îi coordonează pe secretarii de stat. Altfel, rolul lui este să se ocupe de obiectivele mari ale ministerului.”Nu ne mai lămurește și care anume ar fi “obiective mari” iar explicațiile sunt departe de a fi rezonabile. Pe de o parte, ar însemna că toți secretarii de stat cărora miniștrii nu le-au delegat asemenea  atribuții “sunt de decor”, adică își iau lefurile degeaba. Pe de alta, dacă nici nu mai ia decizii și nici măcar nu semnează hârțoagele, ajunge chiar ministrul pe post de décor. Ori cum am da-o, pe logica consilierului limbut, avem parte de mulți figuranți pe funcții de top la ministere, personaje de décor extrem de costisitoare…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *