marți , 13 aprilie 2021

Polițiști amendați de jandarmi sau “hoții și vardiștii”, în penibila variantă MAI !!!

Cu toată sinceritatea, este extrem de dificil să cuprindem, într-o singură expresie, ce s-a întâmplat la protestul polițiștilor de la Palatul Cotroceni. Pentru că toată povestea este în același timp hilară, ridicolă și pe undeva ține chiar de domeniul incredibilului. Plus moralitatea beteagă și (in)oportunitatea  revoltei  unor slujbași privilegiați ai statului, care au asigurată o pâine albă și consistentă  în raport cu restul categoriilor socio-profesionale. Este adevărat, au fost înghețate salariile, sporurile vor fi drămuite, cum ar fi trebuit de altfel să se fi întâmplat și până acum, dar asta nu înseamnă nimic în comparație cu problemele infinit mai complicate ale salariaților din economia reală. Cu riscul de a ne repeta, este imoral ca trei milioane și jumătate de angajați să ducă povara celei mai grave crize economice care a lovit vreodată România iar oamenii în uniformă, cu lefuri și beneficii mult peste medie, să iasă să protesteze, să ceară și mai mult. Nu vorbim toți aceeși limbă? Nu stau unii toată ziua cu “echitatea” și “solidaritatea socială” în gură, ca să parafrazăm un fost premier, care a bifat la rândul său mai multe …premiere?

Revenind la protestul care a adunat  sute de polițiști și alți sindicaliști din sistemul de apărare și ordine publică, nemulțumiți de decizia de înghețare a salariilor și tăiere a unor sporuri, a șocat atitudinea câtorva indivizi care n-au avut nicio problemă să calce strâmb. Adică tocmai ei, “apărătorii legii” au zbierat, s-au certat și îmbrâncit cu jandarmii (mobilizați să mențină ordinea la un miting al colegilor de minister) și au aprins fumigene. Pe scurt, s-au comportat la fel ca derbedeii din galerii, ca ultrașii pe care-i amendează atunci când sunt pe tură…

Acuma nu este neapărat condamnabil că jandarmii au dat patru amenzi în valoare de 10.000 de lei sindicaliștilor din Poliție, pe motiv că au folosit fumigene la protestul de la reședința prezidențială. Legea este una pentru toți iar aplicarea  nu este facultativă. Cu atât mai mult sunt vinovați cei care au sărit calul, stârnind animozități și amplificând tensiunile și așa ridicate dintre cele două structuri de ordine și siguranță publică.

În același timp, protestatarii în uniformă și domnii lideri de sindicat nu trebuie să uite niciun moment că au procedat la fel și au amendat la rândul lor în stânga și-n dreapta pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice și instigarea participanților de a părăsi locul special destinat și de a se manifesta astfel încât să tulbure ordinea publică. Penibilă, pe undeva chiar hilară, a fost și remarca unuia dintre cei direct vizați:”Au primit ordin să ne gazeze”. Păi la ce s-ar fi așteptat? Să se dea jandarmii la o parte, să le deschidă porțile Cotrocenilor, să poată să injure la fereastra biroului președintelui?

P.S. În această primă rundă au punctat jandarmii. Va veni însă și rândul polițiștilor, care au și ei chiar mai multe mijloace la îndemână pentru a plăti asfel de polițe. Sunt de notorietate fricțiunile dintre cele două structuri, care lasă mai de grabă impresia unei concurențe cam prea ascuțite decât a bunei colaborări și nu ne rămâne decât să așteptăm  o replică la fel de usturătoare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *