marți , 13 aprilie 2021

Corneliu Ștefan:”Poate în plen, parlamentarii Puterii se vor uita și către județul nostru!”

Corneliu Ștefan, președinte  PSD Dâmbovița și șef al administrației publice județene, s-a arătat revoltat și îngrijorat în același timp de modul în care “a fost croită” Legea bugetului pe 2021. Acesta a demonstrat într-o conferință de presă că   județul nu a primit sumele  solicitate la niciun capitol bugetar, deși  acopereau exclusiv  cheltuielile de funcționare ale Consiliului Județean  și unităților administrativ teritoriale, cheltuielile cu mentenanța infrastructurii rutiere județene și locale și cofinanțările la proiectele pe fonduri europene sau guvernamentale. Din cele 500 de milioane de lei solicitate de autoritățile județului, ca o cifră elocventă, Dâmbovița primește doar 146 de milioane lei, reprezentând numai  25% din suma solicitată.

“Tragem un semnal de alarmă, de la Târgoviște, în ultimul ceas, pentru că luni intră în dezbatere  Legea bugetului de stat și poate în plenul Parlamentului arcul guvernamental, parlamentarii puterii se vor uita și către județul Dâmbovița. Îmi aduc aminte că, atunci când am fost deputat, toți parlamentarii de Dâmbovița, indiferent de culoarea politică, au susținut și au votat toate amendamentele care au fost depuse la Legea bugetului de stat. Îmi aduc aminte de parlamentarii de atunci, de domnul Iancu Caracota, de domnul Cezar Preda, de parlamentarii Pro România, parlamentarii PSD, toți am votat toate amendamentele și le-am susținut împreună în plenul Parlamentului, unele au trecut, altele nu, dar am făcut front comun pentru județul Dâmbovița și am mers umăr la umăr pentru toate proiectele pe care le-am susținut. Tragic, și trebuie să știe dâmbovițenii, nici până astăzi parlamentarii liberali nu au luat  mapa cu toate proiectele pe care le-am gândit pentru Consiliul Județean și pentru toate unitățile administrativ teritoriale.

După data de 6 decembrie, parlamentarii PNL și-au luat mandatele și efectiv nu i-am mai văzut în județul Dâmbovița. Noi, cei din PSD, vom fi alături de dâmbovițeni, în fiecare zi căutăm surse de finanțare pentru proiectele pe care le-am propus pentru dezvoltarea tuturor comunităților locale, căutăm axe de finanțare pentru exercițiul financiar viitor.

Legea bugetului de stat a intrat în Parlamentul României, bineînțeles total altfel decât a fost votată în Guvern, ceea ce nu am întâlnit până astăzi, și județul Dâmbovița a fost văduvit de sume importante de bani pentru dezvoltarea județului nostru. În primul rând Consiliului Județean Dâmbovița a primit față de anul trecut cu 20 de milioane lei mai puțin la capitolele  “Dezvoltare” și  “Funcționare”. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în această Lege a bugetului de stat, iar parlamentarii PSD Dâmbovița au depus 11 amendamente pe care Guvernul României și parlamentarii de la putere nu le-au luat în seamă. Prin aceste amendamente am cerut în total 571 de miliarde de lei și am primit 146 de miliarde.

 

În Adunarea generală a Uniunii Consiliilor Județene am propus să mărim cota din impozitul pe venit la dispoziția Consiliului Județean Dâmbovița de la 3% la 6% pentru a sprijini toate unitățile administrativ teritoriale, bani care se vor împărții prin Hotărâre de Consiliu Județean, în afară de ceea ce vor primi prin Direcțiile de Finanțe. A fost amendamentul meu, a fost susținut de toți colegii președinți de Consilii Județene, chiar domnul ministru al Dezvoltării a intrat în direct prin sistem online, primul-ministru nu a vrut să intre… Au mărit procentul de la 3% la 6%, dar ne-au plafonat suma pentru toate județele, absolut toate județele din România au primit suma de 13,5 milioane lei, bani care se împart la UAT-uri, indiferent de mărimea județului, indiferent de numărul de localități. Este inadmisibil să împarți suma în mod egal la toate județele, să nu ții cont nici de mărimea județelor, nici de numărul de UAT-uri.

 

Este tragic că acest prim ministru a fost ministru de Finanțe în mandatul trecut… La nivelul județului Dâmbovița acest prim ministru, din pix, ne-a tăiat nici mai mult nici mai puțin de 508 milioane lei din resursele aferente municipiilor, orașelor și comunelor din județ. Astfel, prin parlamentarii PSD Dâmbovița am depus amendamente pentru a acoperi aceste sume de bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Tot parlamentarii PSD Dâmbovița au depus amendamente pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor, de la 211 milioane la 400 milioane, suma minimă pentru a asigura funcționarea UAT-urilor din județ. Iar pentru echilibrarea bugetelor locale, de la 180 milioane, am depus un amendament să crească la 500 milioane lei, bani de care avem nevoie la nivelul județului.

Legat de sistemul de sănătate, avem un parlamentar care face parte din Comisia de Sănătate și care a votat împotriva amendamentelor pentru Dâmbovița, a votat împotriva Spitalului de la Moroeni, împotriva Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Am un proiect de suflet, de dinainte să fiu președinte al CJD, și chiar dacă suntem în situație de criză, vă spun cu toată responsabilitatea că vom începe lucrările pentru extinderea Secției de Cardiologie a SJUT și vom dota cu un angiograf nou, un aparat util pentru județ. Fac un apel către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care este din județul Dâmbovița, dar care nu s-a gândit la Spitalul Județean, s-a gândit la comuna Brănești, nu s-a gândit la sănătatea dâmbovițenilor, s-a gândit la 1 km de asfalt din comuna Brănești, să se aplece mai atent către Spitalul Județean și să ne aloce minim 5 milioane lei, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Județean Dâmbovița, pentru extinderea Secției de Cardiologie și dotarea spitalului cu un angiograf.

Legat de PNDL, în total avem 134 de amendamente, toate proiectele pe care le avem la nivelul județului nostru, proiecte blocate astăzi, proiecte care se desfășoară prin Ministerul Dezvoltării pe diverse surse de finanțare, PNDL sau CNI. La nivelul județului, avem nevoie prin Programul Național de Dezvoltare de aproape 280 milioane lei.

În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, nu mai stau la mâna Guvernului, mi-am asumat din punct de vedere politic și administrativ, și pe banii Consiliului Județean Dâmbovița vom face studii de prefezabilitate pentru centurile ocolitoare ale centrelor urbane. Cea mai importantă centură este Inelul 2 de centură a municipiului Târgoviște, inelul de centură al orașului Găești, inelul de centură pentru Pucioasa și Fieni și inelul de centură pentru cele două orașe din sudul județului, Răcari și Titu. Prin amendamentele depuse de PSD, am cerut bani pentru studii de fezabilitate pentru aceste centuri ocolitoare, dar bineînțeles că nu au trecut, nu-i interesează. Ministrul Drulă a omorât drumul DN 71, a venit cu o poveste frumoasă pentru dumnealui, dar nerealizabilă într-un termen scurt, un drum expres între Târgoviște și București.

Dacă tragem linie, în județul Dâmbovița am solicitat peste 500 milioane lei și am primit 146 de milioane lei prin Legea bugetului de stat. Pentru funcționare, asigurarea cofinanțărilor pentru proiectele europene sau guvernamentale, pentru PJDL, din partea Guvernului, prin Legea bugetului, primim mai puțin cu 75% față de nevoile pe care le avem la nivelul județului. Primim doar 25% din ce avem nevoie”- a declarat președintele CJD.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *