marți , 13 aprilie 2021

Sănătatea publică- infestată de interese și paraziți

Fără să fie o noutate și nici ceva surprinzător, pentru  primele nouă luni ale lui 2020 a fost constatată o scădere dramatică, o prăbușire a numărului internărilor în spitalele din România, pe fondul pandemiei de COVID-19. Explicabil având în vedere că multe unități spitalicești au fost transformate în spitale COVID sau spitale suport dar și prin prisma deciziilor privind restricționarea internărilor , acestea fiind premise în cazurile  mai severe, pentru care nu exista alternativă. La fel de adevărat, românii s-au ferit ca de dracu să ajungă în spitale, pe perioada  mai dificilă a celei mai grave crize medicale din istoria țării.

Și dacă știam că prin secțiile de specialitate ale majorității  spitalelor a cam bătut vântul, numărul redus de pacienți n-a avut corespondent în reducerea unor cheltuieli  și nici într-o  scădere a infecțiilor nosocomiale. Dimpotrivă!  În primele nouă luni ale anului trecut, numărul infecțiilor asociate actului medical a fost mai mare decât perioada similară a lui 2019, când spitalele funționau în regim normal. Fapt confirmat de  datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică: în perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost raportate 14.555 de infecții nosocomiale în spitalele din România, soldate cu 27 de decese. În aceeași perioadă a anului 2019, au fost raportate 12.999 de infecții nosocomiale și 36 de decese. O creștere cu 12% dar, dacă ar fi să ne raportăm la numărul de pacienți, incidența acestor infectări  ar fi aproape dublă !!! Nu este mai puțin adevărat că, din numărul total, 3900 de infecții nosocomiale au avut cauză respiratore, aici fiind incluse și infectările cu COVID-19, dar asta nu este nici pe departe o scuză.

Cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale au fost raportate  în secțiile de terapie intensivă, respectiv 3.546, urmate de chirurgie – 2.713, într-o perioadă marcată, repetăm, de diminuarea  dramatică a activității spitalelor comparativ cu intervalul similar din 2019,  estimată  la un nivel cu 40% mai redus.Potrivit INSP, în 2019 a fost raportat un număr de 3.740.013 de internări. Datele pentru anul 2020 sunt în curs de colectare dar se estimează o reducere cu 45- 50%.

Și acum concluzia ministrului Vlad Voiculescu vizavi de această chestiune: Unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale! Și după ce se lamentează că nu sunt raportări corecte, că se ascunde, în continuare, gunoiul sub preș, ministrul Sănătății continuă cu filosofatul: E clar că problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19. Ceea ce a făcut această pandemie este că a acoperit problemele din sistem cu un soi de pătură, dar sunt oameni care suferă, sunt oameni cu boli cronice care au avut acces mai greu la servicii de sănătate.”

Nu mai spune însă și ce a făcut, ori măcar ce plan are ca să îndrepte lucrurile, că doar și-a tras , din ce se aude, peste 20 de consilieri. Pentru că bani sunt, în mod special din surse europene și pentru creșterea siguranței pacienților în spitale. Rămâne însă de văzut dacă este dispus și se mai și pricepe să deparaziteze sistemul public de Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *